…Η Πειραιώς ξεκίνησε το ταξίδι της για την άντληση του 1,7 δισ. ευρώ και την κάλυψη των 500 εκατ. ευρώ του ομολογιακού δανείου. «Η Ελλάδα ξεπέρασε το στάδιο της ανησυχίας και του πανικού και οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σύντομα οι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη», επεσήμανε σε συνέντευξη του στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ανθιμος Θωμόπουλος.

…Ο κ. Θωμόπουλος μίλησε στο οικονομικό δίκτυο στο πλαίσιο του Roadshow που ξεκίνησε ο όμιλος για την άντληση νέων κεφαλαίων από την αγορά.

…Ερωτηθείς σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι έναν χρόνο μετά την τραπεζική κρίση στην Κύπρο δεν υπάρχει περίπτωση ένα τέτοιο περιστατικό να συμβεί στην Ελλάδα.

…«Οι τράπεζες είναι πολύ πιο σταθερές. Πιστεύω ότι κάποιες από τις ελληνικές τράπεζες θα μετατραπούν στις καλύτερες κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρώπης μετά τα stress tests που θα διεξαχθούν», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «τα χειρότερα πέρασαν».

…Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο υπάρχει ξεκάθαρο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικούς τίτλους: «Την τελευταία φορά που ήμουν στον δρόμο προσπαθώντας να αντλήσω επενδυτικά κεφάλαια, περίπου έξι μήνες πριν, συζητούσαμε για ελπίδες ότι η χώρα θα έμπαινε σε τροχιά ανάκαμψης. Τώρα συζητάμε για πραγματικά στοιχεία».

…«Επομένως υπάρχουν πολλά θετικά. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει θερμή επενδυτική ανταπόκριση στα προγράμματα αύξησης κεφαλαίων που ξεκινούν οι ελληνικές τράπεζες μέσω έκδοσης νέων μετοχών ή νέων ομολόγων τις προσεχείς εβδομάδες».

…Η NBG ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη ΔΕΗ προς το παρόν στα 13 ευρώ με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 2,720 δισ. Προβλέπει για εφέτος EBITDA 1,010 δισ. κέρδη 139 εκατ. ευρώ και για το 2014 κέρδη 1,22 δισ. και κέρδη καθαρά 278 εκατ, με προοπτική διπλασιασμού το 2016. Παράλληλα ο όμιλος έχει μπροστά του σε πιο βραχυπρόθεσμο επίπεδο την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

…Η πώληση της μικρής ΔΕΗ θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της απελευθέρωσης της αγοράς καθώς μονάδες-κλειδιά θα έλθουν στον έλεγχο ιδιωτών που θα έχουν άμεσο λόγο πλέον στη διαμόρφωση των τιμών. Μυτιληναίος, Μότορ Οϊλ και άλλοι θα είναι εκ των βασικών διεκδικητών, από τους οποίους δεν θα λείψει και η ΓΕΚ-Τέρνα. Ενώ αναμένονται και οι κινήσεις των ΕΛΠΕ που θα κριθούν από το αν θα έχει αλλάξει και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

…Το τι θα γίνει με τα warrants απασχολεί τους ξένους και το θέτει και ως ερώτηση η Nomura στην ανάλυση της περασμένης Παρασκευής για την Τράπεζα Πειραιώς. Σημειώνει, λοιπόν, ότι συνήθως τα warrants δεν προσαρμόζονται με βάση τις νέες εκδόσεις όπως θα γίνει στην περίπτωση των νέων μετοχών που θα βγουν από τη νέα αύξηση της Πειραιώς και τα οποία δεν θα έχουν warrants. Αναμένει όμως και την επίσημη θέση του ΤΧΣ. Σημειώνει ότι εκείνοι που θα επηρεαστούν αρνητικά και θα γίνουν diluted είναι οι υπάρχοντες μέτοχοι της Πειραιώς.

…Αυτοί μπορεί να μην θέλουν, εμείς όμως, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αρνητική εμφανίζεται η τρόικα απέναντι στο σχέδιο της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές εφέτος, ισχυρίζεται το Bloomberg, υπό τον φόβο ότι μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να «χαλαρώσει» τις μεταρρυθμίσεις της.

…Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος εάν καταφέρει να ξεφύγει από τα «λουριά» του προγράμματος διάσωσης, παραδέχονται δύο αξιωματούχοι, ένας Ελληνας και ένας Ευρωπαίος, που μίλησαν στο πρακτορείο.

…«Στην τρόικα συνειδητοποιούν τώρα πως όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και είχαν όλη τη διαπραγματευτική δύναμη, έδιναν υπερβολικό βάρος στη λιτότητα, αντί για τις μεταρρυθμίσεις. Μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα σήμαινε ότι κάποιες από τις σκληρότερες μεταρρυθμίσεις δεν θα εφαρμοστούν ποτέ», εξηγεί ο κ. Michael Michaelides, αναλυτής της Royal Bank of Scotland.

ΧΣ

Facebook Comments