JP Morgan: Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου
Τα τρία πιθανά σενάρια για τη μετά μνημονίων εποχή και τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η Ελλάδα περιγράφει ο οίκος αξιολόγησης JP Morgan, σε έκθεσή του
Τα τρία πιθανά σενάρια για τη μετά μνημονίων εποχή και τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η Ελλάδα περιγράφει ο οίκος αξιολόγησης JP Morgan, σε έκθεσή του
Τα τρία πιθανά σενάρια για τη μετά μνημονίων εποχή και τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η Ελλάδα περιγράφει ο οίκος αξιολόγησης JP Morgan, σε έκθεσή του.
Το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώνεται -βάσει του χρονοδιαγράμματος- στις 20 Αυγούστου 2018. «Αναμένουμε ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, αλλά όχι έγκαιρα ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, όπως ανέμενε η κυβέρνηση. Εκτιμά ωστόσο ότι ακόμα και μια καθυστέρηση μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα είναι πρόβλημα, δεδομένου ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα έχει σχηματιστεί πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% το πρώτο εξάμηνο του 2017 και οι δείκτες υψηλής συχνότητας έχουν ανέλθει σε επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Αν δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο στον ορίζοντα, αναμένουμε πως η ομαλοποίηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας ως το 3%», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Μια ισχυρή μακροοικονομική επίδοση είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Κατά τη γνώμη των αναλυτών του οίκου, η Ελλάδα ετοιμάζεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2017 και θα πλησιάσει κοντά στο 3,5% το 2018.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, τα σενάρια για την επόμενη μέρα στο ελληνικό ζήτημα είναι τρία. Ένα καλό, ένα συντηρητικό και ένα αρνητικό. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το δεύτερο και πιο «συντηρητικό» σενάριο. Τι προβλέπεται στη συγκεκριμένη εκδοχή; Η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα είναι «καθαρή».Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για προληπτική πιστωτική γραμμή και έλεγχος σε ικανό επίπεδο από τους δανειστές, στις ενέργειες και αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.
Το καλό σενάριο, δηλαδή η «καθαρή» έξοδος, θα βασίζεται σε ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο μακροοικονομικό, πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, κάτι στο οποίο η JP Morgan δίνει 30% πιθανότητα.
Το τρίτο σενάριο συγκεντρώνει 10% πιθανότητες. Είναι το «κακό» και περιλαμβάνει υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα και διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μη συμφωνία για το χρέος, γεγονός που θα ανοίξει την πόρτα σε ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.
Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει Grexit, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο.
Facebook Comments