Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β-/Β για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, διατηρώντας το outlook σταθερό.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία σταδιακά εξισορροπείται, όπως αποτυπώνεται στην βελτίωση των εξαγωγών υπηρεσιών και στην αξιοσημείωτη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία αποδεικνύει μια κάπως βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και ενισχυμένη θεσμική ικανότητα.

Ωστόσο, το χρέος της κυβέρνησης και το εξωτερικό χρέος της οικονομίας είναι ακόμη υψηλά, αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Το outlook διατηρείται σταθερό, ισορροπώντας τη θέση μας για τη δέσμευση της κυβέρνησης σε μια δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή ενάντια στις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ανακάμπτει σταδιακά στο διάστημα 2014-2017, ενώ αναμένει ότι η αύξηση των εξαγωγών, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, θα συνεχίσει να βελτιώνεται έχοντας και τη «στήριξη» ενός πιο ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις οποίες συνολικά καταλήγει περισσότερο από το 15% των ελληνικών εξαγωγών.

Οι επενδύσεις θα πρέπει ακόμη προοδευτικά να ανακάμπτουν, λόγω των σταδιακά βελτιούμενων πιστωτικών συνθηκών (αντανακλώντας έναν σταθεροποιημένο εγχώριο τραπεζικό κλάδο), του μεγαλύτερου περιθωρίου για τις εταιρείες να επενδύσουν σε επιπλέον εξοπλισμό. Και της σταδιακής αποπληρωμής (από την πλευρά της κυβέρνησης) των οφειλών. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών θα παραμείνει πιεσμένη λόγω της υψηλής ανεργίας και της απότομης συρρίκνωσης των μισθών, που και τα δύο έχουν οδηγήσει σε μείωση άνω του 20% των διαθέσιμων εισοδημάτων από το 2008.

Facebook Comments