Έξι λόγους για τους οποίους εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, απαριθμεί σε έκθεση της η Morgan Stanley, σημειώνοντας ότι η ύφεση για φέτος θα κυμανθεί στο 4% και δεν αποκλείεται σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014…

Σύμφωνα με την Ημερησία, η Morgan Stanley διαπιστώνει ότι: Μπορεί μεν να μην έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη, αλλά ορισμένα στοιχεία παρουσιάζουν λιγότερο αρνητική εικόνα, καθώς τα σοκ που «κτύπησαν» την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για Grexit ξεκινούν να «διαλύονται».

Πλήρως σταθεροποιημένες εμφανίζονται οι ροές στις καταθέσεις. Ενώ το Grexit απομακρύνεται, πολύ σκληρό για να εφαρμοστεί είναι και το σενάριο για νέο «κούρεμα» 60% σε ιδιώτες και επίσημους πιστωτές. Φέτος αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα και σύντομα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών.

Είναι περιορισμένος ο κίνδυνος μετάδοσης από την κυπριακή κρίση. Κλείνει το κενό στην ανταγωνιστικότητα και με το μοναδιαίο κόστος εργασίας να αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, παύει να ισχύει το κίνητρο για έξοδο από το ευρώ.

Βασικό ρίσκο παραμένει η συνέχιση της πολιτικής και κοινωνικής στήριξης στο πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ εστίες ανησυχίας εντοπίζονται και στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αν και υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για επιτυχή κατάληξη και αποδέσμευση της δόσης.

Facebook Comments