Το επόμενο διάστημα τα ξένα επενδυτικά σπίτια, όπως αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές θα ρίξουν το βάρος τους στην αφομοίωση της νέας πραγματικότητας στην αγορά, αφού μέσα σε λίγες ώρες, την περασμένη Τρίτη, συγκεντρώθηκαν κεφάλαια άνω των 6 δις. ευρώ. Η Εθνική δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της, αν και σε πρώτη φάση θα εκδοθούν Cocos και θα εκδοθεί ομολογιακό δάνειο. Η εισαγωγή της Πανγαία στο Χρηματιστήριο καθυστερεί, όπως και το ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση προς το παρόν για την πώληση της Finansbank.

Με τον τζίρο λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και τον γενικό δείκτη να διευρύνει τα κέρδη του κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών είναι ενδεικτικό ότι η αγορά μπαίνει ε φάση αξιολόγησης των εξελίξεων της εβδομάδας που πέρασε, που είχε ως σημείο αναφοράς τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha και την Πειραιώς.

Επιπρόσθετα, η αγορά ανησυχεί για την τύχη που θα έχει το πολυνομοσχέδιο κατά τη ψηφοφορία της Κυριακής.  Μπορεί οι αντιδράσεις από τους βουλευτές και της Ν.Δ. να κάμφθηκαν, ωστόσο στα επιμέρους ζητήματα και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις τράπεζες, η ανησυχία παραμένει. Ο γενικός δείκτης τερμάτισε τις συναλλαγές την Παρασκευή με κέρδη 0,98%, στις 1.327,87 μονάδες και με τον τζίρο στα 100,872 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, η αγορά κατέγραψε οριακές απώλειες, 0,21% και με τζίρο 130,493 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 12% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Από την αρχή του χρόνου, η αγορά καταγράφει άνοδο 14,21%.

Σημειωτέον, ότι η Δευτέρα είναι η τελευταία μέρα για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2013 και μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί μόνο το 30%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το χρήμα θα απελευθερωθεί και πάλι, αφού μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο αυξήσεις κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η προσδοκία για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τις επόμενες μέρες. Ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας επανέλαβε για δεύτερη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας ότι το momentum είναι καλό για τη κυβέρνηση, αν θελήσει να προβεί στην έκδοση ομολόγου. Επίσης, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός είπε ότι μετά τη συμφωνία με την τρόικα, προέχει η έξοδος της χώρας στις χρηματαγορές και εν συνεχεία θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οριακές ήταν οι απώλειες για την Alpha, που υποχώρησε στα 0,725 ευρώ, διακινώντας 13,9 εκατ. τεμάχια με τζίρο 10,1 εκατ. ευρώ. Έπεσαν οι συναλλαγές στην Πειραιώς, που έκανε συναλλαγές 8,5 εκατ. τεμαχίων ή 15,955 εκατ. ευρώ. Κέρδη 1,56% για την Εθνική, στα 3,90 ευρώ και 3,40% για την Eurobank, στα 0,486 ευρώ, μετά τη δημοσιοποίηση των όρων ιδιωτικοποίησης, όπως αυτοί παρατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο.

Μικρά κέρδη για την ΕΧΑΕ, στα 8,91 ευρώ, αλλά ισχυρή άνοδος για την MIG και πάλι, που ενισχύθηκε κατά 5,4%, στα 0,527 ευρώ, κέρδη 3,93% για την Ελλάκτωρ, στα 3,97 ευρώ, το υψηλό μέρισμα έδωσε ώθηση στον ΟΛΠ, που ενισχύθηκε κατά 3,51%, στα 19,75 ευρώ. Κέρδη 3,19% για την Τέρνα Ενεργειακή, 2,55% για την ΕΥΔΑΠ, 2,38%  για την Jumbo, άνοδος πάνω από 2% για τη ΔΕΗ, στα 11,80, 2,22% ενισχύθηκε η Ιντραλότ στα 2,30 ευρώ, 2,06% η ΓΕΚ/Τέρνα, στα 3,97 ευρώ. Κίνηση προς τα 7 ευρώ για τον Μυτιληναίο και κέρδη 1,41% για την Motor Oil.  

Facebook Comments