Αέρας ανανέωσης φυσά στη Νέα Δημοκρατία. Στα επτά προσυνέδρια η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να ανοιχτεί σε ένα ευρύτερο κοινό.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα εκφράσει την πρόθεση να γεφυρώσει «το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των Κομμάτων από τη μια και της κοινωνίας από την άλλη, εντάσσοντας ανθρώπους από την ίδια την κοινωνία». Έτσι, τα προσυνέδρια υιοθετούν επτά οργανωτικές αλλαγές:

Πρώτον: Οι ομιλητές. Έχουμε συνηθίσει κομματικά στελέχη να αναλύουν την κατάσταση, να υπόσχονται μεταρρυθμίσεις, και να εισπράττουν το χειροκρότημα του κομματικού ακροατηρίου. Αυτή τη φορά, παράλληλα φυσικά με τους αρμόδιους τομεάρχες, έρχονται άνθρωποι πετυχημένοι στο χώρο τους, που καταθέτουν την εμπειρία και τις προτάσεις τους. Μέσω αυτών, αναδεικνύονται γλαφυρότερα όσα θέλει να αναδείξει το κόμμα και οι θέσεις που θέλει να προβάλλει. Είναι πολιτική επιτυχία να βλέπουμε πρόσωπα για πρώτη φορά σε κομματικό συνέδριο να συμβάλλουν στην διαμόρφωση του προγράμματος.

Δεύτερον: Τα ερωτηματολόγια. Πριν από κάθε προσυνέδριο, διεξάγεται ηλεκτρονικά μία άτυπη έρευνα ανοικτή σε όλους, όπου τίθενται χωρίς φόβο και πάθος ερωτήματα διλημματικού χαρακτήρα. Φαίνεται ότι ο πολιτικός οργανισμός προσπαθεί να αφουγκραστεί τις απόψεις του κοινού, πάνω σε προτάσεις που απασχολούν την επικαιρότητα. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο προσυνέδριο.

Τρίτον: η θεματολογία. Δεν ακολουθείται η κλασική προσέγγιση ανά υπουργείο, αλλά μία λογική που να διευκολύνει τους πολίτες να κατανοήσουν γιατί το κάθε προσυνέδριο τους αφορά. «Για τους νέους», «Για τους εργαζόμενους και τους ανέργους», «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Συνοχή», είναι τίτλοι που εμπεριέχουν εκπαίδευση, ανεργία, ασφαλιστικό και υγεία, χωρίς να είναι ξύλινος λόγος.

Τέταρτον: Οι συμμετέχοντες. Η Νέα Δημοκρατία ανοίγει «τις πόρτες και τα παράθυρά της» με διπλό στόχο: να προσεγγίσει με τις προτάσεις της περισσότερους πολίτες, αλλά, όπως φαίνεται, να εμπλουτιστεί και η ίδια. Να ακούσει τους πολίτες, να αντιπαρατεθούν απόψεις, να ξεπροβάλλουν νέες λύσεις. Όπως και στο μητρώο στελεχών, έτσι και στα προσυνέδρια γίνεται ένα άνοιγμα σε «ανθρώπους που έχουν μία ζωή πριν από την πολιτική».

Πέμπτον: Το Διαδίκτυο. Από την ηλεκτρονική αποστολή των προσκλήσεων, τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια, τη ζωντανή μετάδοση των εργασιών των συνεδρίων και τη δυνατότητα ερωτήσεων εξ αποστάσεως, η ΝΔ επικοινωνεί πλέον ηλεκτρονικά. Ένα κόμμα με κυβερνητικές αξιώσεις, που ζητά την πλήρη ψηφιοποίηση του Δημοσίου και τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών από τους πολίτες, πρώτα εκσυγχρονίζεται το ίδιο.

Έκτο: Η διοργάνωση. Η μεγάλη προσέλευση δεν επιτρέπει στρογγυλές τράπεζες. Όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό το μοντέλο, που σηματοδοτεί την ίση βαρύτητα που αποδίδει το κόμμα στους ομιλητές και στο κοινό, είναι η θεατρική τοποθέτηση των εισηγητών και ο πολύς χρόνος για ερωτήσεις. Από το διάλογο θα προκύψουν οι νέες ιδέες και όχι από καθέδρας.

Έβδομο: Ο πρόεδρος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρίσταται καθ’όλη τη διάρκεια των εργασιών, ένας από όλους στο κοινό. Ακούει, συζητά. Η παρουσία του προσδίδει κύρος και τιμά όλους τους ομιλητές. Διαμορφώνει ιδία άποψη και τοποθετείται με βάση την πορεία του Συνεδρίου και όχι με ομιλία-κονσέρβα. Αυτό σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό άνοιγμα στο κοινό και όχι προσχηματικό.

Το στοίχημα της διεύρυνσης δείχνει να επιτυγχάνεται. Μένει να το δούμε στην κάλπη.

Facebook Comments