Αναζητείται όνομα για το… Μνημόνιο light
Τα…«βαφτίσια» έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο
Τα…«βαφτίσια» έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο
Τα…«βαφτίσια» έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο. Τότε, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, στο περιθώριο του Οικονομικού Forum των Δελφών, μίλησε πρώτη φορά για ένα ιδιότυπο «σωσίβιο» για την ελληνική οικονομία, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον Μνημόνιο. Πλέον, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν έναν νέο όρο, αυτόν της «υβριδικής» εξόδου από το Μνημόνιο, αφού το μόνο σίγουρο σενάριο είναι πως «καθαρή έξοδος» δεν πρόκειται να υπάρξει.
Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μέχρι τελευταίας γραμμής το τρίτο Μνημόνιο, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών σε ιδιωτικές συνομιλίες υποστηρίζουν πως «δεν θα βρεθεί άλλη κυβέρνηση να περάσει όλα αυτά τα μέτρα με την κοινή γνώμη σε ύπνωση». Για το λόγο αυτό και δεν θα υπονομεύσουν τη ρητορική Τσίπρα για «έξοδο από τα Μνημόνια», καθώς εκείνο που ενδιαφέρει όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πρώτον, να μη δώσουν νέο δάνειο στην Ελλάδα και, δεύτερον, να μη χαλαρώσει η εποπτεία για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Η συμβιβαστική φόρμουλα φαίνεται πως έχει βρεθεί και, εφόσον, η τρίτη αξιολόγηση κλείσει εγκαίρως (το αργότερο έως τον Ιανουάριο) και η τέταρτη αξιολόγηση έως τον Ιούνιο, τότε οι εταίροι θα ανακοινώσουν τα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα συνδέσουν με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μία Προληπτική Πιστοληπτική Γραμμή, χωρίς νέο δάνειο. Οι Ευρωπαίοι θα συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, τα οποία θα συνοδεύονται από δεσμεύσεις της χώρας για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποδεσμεύονται σταδιακά και θα «παγώνουν» εάν στα συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα, η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τα αντίστοιχα προαπαιτούμενα. Με λίγα λόγια, ένα Μνημόνιο light, το όνομα του οποίου αναζητείται.
Η «καθαρή έξοδος» έχει αποκλειστεί και για έναν ακόμη λόγο: Χωρίς κάποιου είδους πρόγραμμα-εποπτεία, υπάρχουν εκτιμήσεις πως η ΕΚΤ θα ήταν υποχρεωμένη να άρει το waiver, δηλαδή, την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Σήμερα, η ΕΚΤ, δέχεται ελληνικά ομόλογα ως αντάλλαγμα για χαμηλότοκο δανεισμό στο τραπεζικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι η διαβάθμισή τους από τους οίκους αξιολόγησης βαθμολογείται στην κατηγορία «σκουπίδια», καθώς έχουν την «προστασία» ενός προγράμματος στήριξης. Εάν αυτό δεν υπάρχει έστω και ως προληπτική γραμμή ή με οποιαδήποτε άλλη ονομασία, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να αποσύρει το waiver δημιουργώντας πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Για το λόγο αυτό, φαίνεται πως οι αναλυτές έχουν ποντάρει στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την ομπρέλα του «υβριδίου», που αρκετοί αξιωματούχοι στην ΕΕ ονομάζουν «σωσίβιο».
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, «η Ελλάδα θα μπορούσε να ελπίζει σε καθαρή έξοδο, μόνο εφόσον είχαμε σερί αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας ή εάν δημιουργούσε ένα ισχυρό αποθεματικό ασφαλείας (buffer) στο πρότυπο της Κύπρου». Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας το μαξιλάρι ασφαλείας που απαιτείται να έχει δημιουργηθεί έως τον Αύγουστο του 2018 είναι ιδιαίτερα μεγάλο κοντά στα 10-15 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο υπό τις εκτιμώμενες δημοσιονομικές συνθήκες.
Facebook Comments