Μια ακόμα Πέμπτη όπου ο Mario Draghi θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, 45 λεπτά μετά από την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, θα παραθέσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να εξηγήσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως συμβαίνει συνήθως, η συνέντευξη αυτή, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τους επενδυτές καθώς ουσιαστικά «ξεδιπλώνονται» οι προθέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη μελλοντική νομισματική πολιτική. Αυτή τη φορά, ο Mario Draghi δείχνει να βρίσκεται με το «δάχτυλο στη σκανδάλη». Παρόλα αυτά, η ψυχραιμία του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη είναι παροιμιώδης.

Πηγαίνοντας δυο μήνες πίσω και με τον πληθωρισμό στο 0,7%, ο Mario Draghi ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να έχει περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία στη διάθεσή του, πριν αποφασίσει το επόμενο βήμα. Για έναν έμπειρο τραπεζίτη όπως ο Draghi, η πίστωση χρόνου σημαίνει «υποχώρηση σε άνωθεν πιέσεις» καθώς ήταν ξεκάθαρο ότι σε δυο μήνες δε μπορούσε να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο, όπως και τελικά αποδείχθηκε.

Πλέον με τον πληθωρισμό στο 0,5% και με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ να είναι άστοχες, ο Draghi δέχεται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε λήψη νέων μέτρων. Το υψηλό ευρώ, «σκοτώνει» την ευρωπαϊκή οικονομία και μειώνει ταχύτατα τον πληθωρισμό. Οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές. Θα πατήσει τη σκανδάλη ο Mario Draghi;
Εκτιμούμε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Οι πιθανότητες για μια ακόμα έκπληξη είναι μικρές, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν. Λογικά σκεπτόμενοι, ο Mario Draghi δεν έχει κάποιο σοβαρό λόγο με τον οποίο θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια στάση αναμονής.

Είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον για τις αγορές θα είναι μεγάλο και κυρίως για την ισοτιμία EUR/USD. Πολλοί εκτιμούν ότι έρχεται μεγάλη πτώση στο ευρώ. Θυμίζω ότι σε πρόσφατα σχόλια του Draghi και το Weidmann για το ακριβό ευρώ, η ισοτιμία επέδειξε μεγάλες αντοχές. Τι σημαίνει αυτό; Κατά την άποψή μου ότι μια μεγάλη και σταθερή πτωτική κίνηση θα απαιτήσει αποφάσεις που θα προκαλέσουν έκπληξη.

Facebook Comments