- Η Ελλάδα στις αγορές, ισως προς αυξηση κεφαλαίου η Εθνικη
Παρά τους πολιτικούς κραδασμούς στην πολιτική ζωη απο προσφατες αποκαλυψεις για τις διασυνδεσεις κορυφαίου συμβουλου με νεοναζιστικα στελέχη, αν δεν υπάρξει κινητικότητα από τμήμα του ΠΑΣΟΚ (που διεφάνη από τις δηλώσεις Γ.Παπανδρέου) θα ειναι δύσκολο να δούμε κατάρρευση της κυβέρνησης, καθώς επέζησε της πρόσφατης προτασης δυσπιστίας, και πέρασε το πολυνομοσχέδιο.
Επιπλέον η κυβέρνηση θα βγεί, οπως προ πολλού εχουμε εκτιμήσει, επιτυχώς στις αγορές εντός της εβδομάδος για 2 δις δανεισμού, δημιουργωντας καποια ψευδαισθηση απεγκλωβισμού από την κρίση, αλλά και θα ολοκληρωθεί ο κύκλος αυξήσεων κεφαλαίου τραπεζών πιθανότατα με αυξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας, καθώς πρεπει να καλυφθουν ποσά που σχετίζονται με κεφαλαιακή επάρκεια σε καταστασεις κρίσης.
Από την άλλη, παρά την σημαντική ένεση ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας κατα την προηγούμενη 4ετία, τα ‘Stress Tests’ της Τραπεζας Ελλάδος δείχνουν ανάγκες για 6,5-9,5 δις νέα κεφάλαια, είτε με νέες αυξήσεις ή με νεο ‘πρόγραμμα διάσωσης’. Οι ανάγκες αυτές, μεταφράζονται σε 0,8 δις για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 0,3 δις για την Alpha Bank, 2,5 δις για της ΕΘΝΙΚΗ και 5 δις για την Eurobank.
Οι πρόσφατες επιτυχείς αυξήσεις Κεφαλαίου των τραπεζών Πειριώς και Alpha Bank υπερκαλύπτουν τις αναγκες για τις δυο πρωτες τράπεζες, όμως η περίπτωση της Εθνικής ή της Eurobank (ιδιαίτερα της τελευταίας) ειναι πιο δύσκολες καθώς τα κεφάλαια είναι μεγαλύτερα. Η πρόσφατη ‘καλή συμπεριφορά’ του Ελληνικού χρηματιστηρίου μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην ανάγκη αντλησης αυτών των κεφαλαίων και θα μπορούσε να συνεχιστεί μεχρι την ολοκλήρωση των αυξήσεων. Μικρη πίεση, που θα απορροφηθεί, μπορει να υπάρξει από ρευστοποιησεις κάποιων τιτλων ωστε να υπάρχει ρευστοτητα για τις αυξησεις κεφαλαίου.
- Διεθνείς εξελίξεις
Σε διεθνές επίπεδο, όπως προβλέπονταν, δεν υπήρξε καμμιά εμπόλεμη σύρραξη, και καθώς οι δυτικές χώρες που εμπλέκονται στα δεδομένα της Ουκρανίας πείστηκαν να προχωρήσουν, εστω και δειλά, σε αποναζιστικοποίηση της Ουκρανικής κυβέρνησης, που επιτρέπει πιό ομαλή εξέλιξη σε γεωπολιτικό επίπεδο στην εκεί περιοχή.
Καλό νέο, καθώς η έξοδος κεφαλαίων από χώρες της περιοχής πιέζει τους ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και στη Ρωσία σε επίπεδα κατω του 1%, ενω συνεχιση της κρίσης θα ωθούσε την καρδια της Ευρωπαικής Ενωσης σε νέα φάση υφεσης. Εντελώς συμπτωματικά, τα καλά αυτά νέα συμπίπτουν με τα ενθαρρυντικά νεα από τις ΗΠΑ που δείχνουν 3% άνοδο του ΑΕΠ, δηλαδή επίπεδο που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Οι ρυθμοί 3% είναι υψηλότεροι εκείνων του τελευταίου τετραμήνου του ετους (ηταν 2,6%) και συνοδεύονται από εκρηξη νέων θέσεων εργασιας, ηδη δημιουργήθηκαν 190 χιλιάδες νέες θεσεις εργασίας τον Μάρτιο, πτώση της ανεργίας και νεα ωθηση των κερδών των Αμερικάνικων εταιριών.
Καλα τα νέα και από Κίνα οπου οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν υψηλοί (7,2% αναμένονται στο α τριμηνο του ετους) ενω η εκεί κυβέρνηση, θέλοντας να ενισχύσει την ανάπτυξη κινείται σε δέσμη μέτρων που μειώνουν τη φορολογία και επεκτείνουν τις δημόσιες επενδύσεις σε εργα υποδομής. Οι ειδήσεις αυτες έρχονται μια στιγμη ανησυχίας καθώς οι ενδειξεις τριμηνης αναπτυξης στο συνολο των χωρών του ΟΟΣΑ φαινεται να υποχωρησε σε 0,5% από 0,7%. Θα περίμενε, επομένως, κάποιος, στα πλαισια των καλων διεθνων εξελίξεων, μια αναθέρμανση ενδιαφέροντος για το χρηματιστήριο.
Οι Αμερικανικοί δείκτες αντιδρούν ζωηρά στα καλά νέα, επιτρέποντας κίνηση προς νέα υψηλά επίπεδα. Ομως η αναζωπύρωση από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος διαμαρτυριών σε τρείς μεγάλες Ουκρανικές πόλεις καθως και η απόφαση της ΓΚΑΖΠΡΟΜ να προσαρμόσει τη τιμή διάθεσης πετρελαίου στην Ουκρανία σε διεθνείς τιμές, δημιουργεί νέα εστία τριβών. Θα κινηθούμε προς νέα υψηλά, επομένως, επίπεδα διεθνώς, αλλά με αναταράξεις κατα την εβδομάδα που ξεκινάει.
- Συμπέρασμα
Αν δεν υπάρξει άμεσα κλυδωνισμός στην κυβέρνηση, τότε τόσο οι διεθνείς όσο και οι εγχώριες εξελίξεις ευνοούν άνοδο χρηματιστηριακών αξιών, που επιτρέπει άλματα στις ξένες αγορές από τα τέλη Απριλίου, και σταθεροποίηση ή άνοδο στο ΧΑ.
Facebook Comments