HSBC: Ασταθές πολιτικό κλίμα και ισχνή ανάπτυξη για το 2014
Σε έξι τομείς αξιολογεί την Ελλάδα η HSBC στην έκθεσή της, υπό τον τίτλο «European Economics – Creeping danger».
Σε έξι τομείς αξιολογεί την Ελλάδα η HSBC στην έκθεσή της, υπό τον τίτλο «European Economics – Creeping danger».
Σε έξι τομείς αξιολογεί την Ελλάδα η HSBC στην έκθεσή της, υπό τον τίτλο «European Economics – Creeping danger». Πρόκειται συγκεκριμένα για:
Οικονομία
Η οικονομική δραστηριότητα επιδεικνύει περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης. Αν και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 2013 κατά -3,9%, ο ρυθμός ύφεσης της οικονομίας καταγράφει μία σταδιακή επιβράδυνση.
Η βιομηχανική παραγωγή επίσης, εμφάνισε σημαντική βελτίωση τον Ιανουάριο, ενώ η ανεργία σταθεροποιήθηκε. Επιπλέον, προμηνύεται μία ισχυρή τουριστική περίοδος και μία σαφή βελτίωση του επενδυτικού αισθήματος.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν, με τον παράγοντα της πολιτικής να βρίσκεται υψηλά στην ιεράρχηση. Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών είναι προ των πυλών ανάλογα το αποτέλεσμα των τοπικών και ευρωπαϊκών εκλογών το Μάιο.
Επίσης, προβληματισμό δημιουργούν οι λιανικές πωλήσεις που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και ο μεταποιητικός δείκτης που υποχώρησε σε αρνητικό επίπεδο.
Καταλήγοντας, η HSBC εκτιμά πως η ανάπτυξη της οικονομίας το 2014 θα κυμανθεί μόλις στο +0,2% και το 2015 στο +2,2% έναντι των εκτιμήσεων της τρόικα περί ανάπτυξης +0,6% και +2,9% αντίστοιχα.
Πολιτική
Η ΝΔ αναμένεται να «ποντάρει» εκλογικά στην οικονομική βελτίωση της χώρας. Ωστόσο, ο μικρότερος εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, φυτοζωεί, καθώς στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά. Ο τρέχων συνασπισμός αριθμεί 152 βουλευτές επομένως, ο κίνδυνος απώλειας της πλειοψηφίας είναι ισχυρός.
Νικητής ευρωεκλογών αναμένεται να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,3%. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να ξεπεράσει το 3%, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές!
Σε διαφορετική περίπτωση, δεδομένου πως οι δημοσκοπήσεις δεν «δίνουν» αυτοδυναμία στο ΣΥΡΙΖΑ, οι εθνικές εκλογές θα αναβληθούν πιθανώς για το 2015, έτος όπου η τρέχουσα Βουλή θα κληθεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν η Βουλή αποτύχει να εκλέξει Πρόεδρο επί τρεις συναπτές φορές, τότε η Βουλή αυτομάτως διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές.
Ένα τρίτο σενάριο φέρει την Ελλάδα να διοικείται από μία κυβέρνηση μειοψηφίας, με τη στήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών ή της ΔΗΜΑΡ.
Κατά την HSBC, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε προεκλογικό κλίμα, με τα πολιτικά κόμματα να καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την αναμέτρηση του Μαΐου.
Δημοσιονομική κατάσταση
Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2014. Οι ελληνικές αρχές ήδη, έχουν ταχθεί εναντίον ενός τρίτου προγράμματος. Αντ’ αυτού, η Αθήνα επιθυμεί την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Η επίμονη μείωση των spreads έχει καταστήσει το στόχο εφικτό. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες σε χαμηλό 4 ετών με τα spreads να βρίσκονται στις 450 μονάδες βάσης.
Στις 2 Απριλίου, το άτυπο Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα σε τρεις υπο-δόσεις. Η πρώτη θα εκταμιευτεί έως τα τέλη του Απριλίου (6,3 δισ.), η δεύτερη τον Ιούνιο (1 δισ.) και η τρίτη τον Ιούλιο (1 δισ.). Σημειώνεται πως μαζί με την εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ, το συνολικό ποσό που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ!
Προϋπολογισμός 2014
Ο κυβερνητικός συνασπισμός ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2014 με οριακή πλειοψηφία στις 8 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά +0,6% το 2014, με το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέρχεται στο +1,6%. Παράλληλα, στις 30 Μαρτίου η Βουλή ενέκρινε ένα νομοσχέδιο, το οποίο εμπεριείχε τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης μαμούθ από την τρόικα.
Το δημοσιονομικό «κενό» για το 2014 αναμένεται μηδενικό, ενώ για το 2015 στα 2,1 δισ. ευρώ, για το 2016 στα 3,9 δισ. ευρώ και για το 2017 στα 2,2 δισ. ευρώ. Η τρόικα παράλληλα, εμφανίζεται περισσότερο καθησυχαστική σχετικά με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2010. Μέχρι στιγμής, ο χρόνος έκδοσης του ομολόγου είναι άγνωστος.
Τέλος, το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές πως η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μετά το Καλοκαίρι του 2014.
Tράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να «ρυθμίσουν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανέρχονται περίπου στο 30%. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της BlackRock, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τις τράπεζες ανέρχονται στα 6,4 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ). Ωστόσο, η τρόικα ανέβαζε το ποσό στα 8 με 8,5 δισ. ευρώ. Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank πραγματοποίησαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. και 1,8 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Επικαλούμενη έκθεση του ΟΟΣΑ, η τρόικα επιχειρεί να επιβάλλει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αρθούν οι παράγοντες που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η άρση της προστασίας ορισμένων επαγγελμάτων, με κύριο στόχο τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς προϊόντων.
Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η HSBC εκτιμά πως υπολείπεται σαφώς τον αρχικών στόχων, καθώς η τρόικα έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ για το 2014. Συνολικά ο στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έως το 2020 έχει καθοριστεί στα 22,6 δισ. ευρώ.
Facebook Comments