Κάτω η ανάπτυξη, πάνω τα «ματωμένα» πλεονάσματα
Μόλις πριν από έναν μήνα ο Αλέξης Τσίπρας, με την… συνήθης σιγουριά που έχει όταν μιλά με λόγια… «μεγάλα», τόνιζε ότι η ανάπτυξη το 2017 θα γράψει μπροστά 2
Μόλις πριν από έναν μήνα ο Αλέξης Τσίπρας, με την… συνήθης σιγουριά που έχει όταν μιλά με λόγια… «μεγάλα», τόνιζε ότι η ανάπτυξη το 2017 θα γράψει μπροστά 2
Μόλις πριν από έναν μήνα ο Αλέξης Τσίπρας, με την… συνήθης σιγουριά που έχει όταν μιλά με λόγια… «μεγάλα», τόνιζε ότι η ανάπτυξη το 2017 θα γράψει μπροστά 2, εκτιμώντας ότι θα κινηθεί πάνω από το 2%, την στιγμή που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το ΥΠΟΙΚ μιλούσε για ανάπτυξη 1,8%.
Ένας μήνας πέρασε και ο πήχης κατέβηκε στο… 1,6% στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που παρουσιάζεται στη Βουλή. Μα τι έγινε; Μέσα σε 30 ημέρες «χάθηκαν»… 720 με 900 εκατ. ευρώ; Και μέσα σε ένα χρόνο θα… βρεθούν 4,5 δισ. ευρώ, αν είναι να «πιάσουμε» το 2,5% ανάπτυξη το 2018 όπως προβλέπει η κυβέρνηση;
Φυσικά, η αναθεώρηση του στόχου έρχεται επειδή το «επιβάλλει» η Κομισιόν αφού πριν μερικές ημέρες στην έκθεσή της με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, ψαλίδισε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 στο 1,6% από 2,1% που προέβλεπε την άνοιξη.
Πέρυσι τέτοια εποχή, προβλεπόταν ανάπτυξη 2,7% για την ελληνική οικονομία το 2017 και μετά… σιωπή, αφού έσκασαν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οι οποίες κόστισαν πολύ.
Η διαφορά με τις νέες προβλέψεις αγγίζει λοιπόν το 1,1% προσεγγίζοντας τα 2 δισ. ευρώ «χαμένου» ΑΕΠ μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Έτσι απλά. Και όλα αυτά λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Μέχρι τα τέλη του έτους και την άνοιξη όπου θα ανακοινωθούν επίσημα τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ φέτος, μένουν ακόμη 40 ημέρες, και με δεδομένο ότι η γ΄ αξιολόγηση δεν αναμένεται να έχει κλείσει έως τότε – όχι μόνον λόγω των πολλών ακόμη άλυτων θεμάτων αλλά και λόγω των νέων αρνητικών εξελίξεων στη Γερμανία η οποία βιώνει σοβαρότατη πλέον πολιτική κρίση και αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση (πράγμα που σημαίνει ότι ΟΛΑ τα ευρωπαϊκά θέματα μπαίνουν στον πάγο) – πολλά ακόμα μπορεί να αλλάξουν, κυρίως καθοδικά για το ελληνικό ΑΕΠ.
Κατά τα άλλα, και ενώ η ανάπτυξη ολοένα και ψαλιδίζεται, τα πλεονάσματα ανθήσουν και μεγεθύνονται. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα κινηθεί μεταξύ του 2,4% και του 2,5% φέτος, και πάνω από το 3,7% το 2018.
Πριν έναν μήνα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλεπόταν πλεόνασμα 2,2% για το 2017 και 3,57% για το 2018. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν υποστηρίζει το επιχείρημα «των υψηλών πλεονασμάτων που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία», αλλά αντίθετα, συνέχεια αυξάνει τις προβλέψεις υπερβαίνοντας όλο και περισσότερο τους στόχους.
Γιατί; Για να μοιράζουν στο τέλος κάθε χρόνου ψίχουλα σε όλο και λιγότερους, τα οποία όχι μόνο τα χρωστούν αλλά και τους τα έχουν πάρει από όλες τις μεριές, με την μείωση των δαπανών και την φορο-λαίλαπα.
Μα φυσικά, αυτό προσπάθησε να κάνει πέρυσι και αυτό κάνει και φέτος. Αφού γονάτισε τους Έλληνες στους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, μοιράζει μέρος από τα λεφτά που τους στέρησε με σκοπό να… τα πάρει πάλι πίσω το 2018.
Για φέτος η Ελλάδα, με βάση το μνημόνιο, χρειαζόταν πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% δηλαδή 3,1 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση το εκτινάσσει στο 2,5% και κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Πώς; Κόβοντας κρατικές δαπάνες οι οποίες προέρχονται από δαπάνες Υγείας, συντάξεις, επενδύσεις που δεν προχώρησαν κτλ.
Για το 2018 η κυβέρνηση μιλά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,7%, σχεδόν δηλαδή 7 δισ. ευρώ. Ας μας πει που σκοπεύει να τα βρει αφού «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018»…Και ας μην ξεχνάμε, το 2019 και το 2020 – αν όχι το 2019 «πακέτο»- έρχονται νέες ψηφισμένες μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις…
Facebook Comments