Θεαματικές διακυμάνσεις παρουσιάζει το ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Μετά την εκτίναξή του την Τετάρτη στις 11.434 δολάρια, υποχώρησε χθες στις 9.000 δολάρια, χάνοντας περισσότερο από το 8% της αξίας του.

Έχει προηγηθεί η ιλιγγιώδης άνοδός του, καθώς από την αρχή του έτους ανατιμήθηκε κατά 1.000%! Αυτό το γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό σε διάφορους οικονομικούς κύκλους και αντιδράσεις σε κράτη και κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.

Με την ελεύθερη πτώση του χθες, το bitcoin συμπαρέσυρε και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα σε υποχώρηση, με το ethereum, το πλησιέστερο αλλά με ασύγκριτα χαμηλότερη αξία, να χάνει στη διάρκεια της ημέρας το 19% της αξίας του.

Αποφεύγοντας να κρύψει την ανησυχία της για την αδιαφανή χρήση των ψηφιακών νομισμάτων, η ΕΚΤ κάλεσε χθες τις τράπεζες να υιοθετήσουν μηχανισμούς άμεσων πληρωμών, που θα επιτρέπουν την ταχεία μεταβίβαση χρημάτων και σε κάθε μέρος του πλανήτη, ώστε να περιορίσουν τη «γοητεία» των ψηφιακών νομισμάτων.

«Οι τράπεζες πρέπει το συντομότερο να βρουν ένα εναλλακτικό μέσον για να αντιμετωπίσουν τα ψηφιακά νομίσματα», τόνισε ο Ιβ Μερς, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Facebook Comments