Οι χρηματιστηριακές κλείνουν ανοιχτούς κωδικούς, πωλήσεις για ETE και stop losses απ’ τους ξένους
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα την Μ. Δευτέρα, στις 1.207,82 μονάδες
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα την Μ. Δευτέρα, στις 1.207,82 μονάδες
Τάραξε τα νερά η Εθνική με την απόφαση της διοίκησής της να προχωρήσει τελικά σε αύξηση κεφαλαίου. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε την όγδοη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, σε ένα περιβάλλον πτώσης των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και με τη Wall σε φάση διακυμάνσεων το τελευταίο διάστημα, εξανεμίζοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου σε κάτι περισσότερο από 3% για τον γενικό δείκτη, σε περίπου 1% για τον 25άρη και απώλειες 0,7% για τις τράπεζες.
Οι ξένοι καταγράφουν εντυπωσιακές αποδόσεις από το ξεκίνημα της χρονιάς, αν και τα κέρδη έχουν περιοριστεί σε κάτω από 5% για τον 25άρη. Οι αυξήσεις κεφαλαίου σε Eurobank και Εθνική θα απαιτήσουν ρευστότητα, ενώ αλλάζει τα δεδομένα σε ότι θα αφορά τη στάθμισή της στους δείκτες για την Πειραιώς, μετά την είσοδο των νένων μετοχών στις 16 Απριλίου.
Σημειωτέον, ότι αυτή την εβδομάδα και εκτός απροόπτου ΔΕΗ και Alpha θα αντλήσουν από τις αγορές στο πλαίσιο της έκδοσης ομολογιακών δανείων περίπου 1 δις. ευρώ! Η δε αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής υπολογίζεται στα 2,5 δις. και η Eurobank θα ζητήσει 2,8 δις. ευρώ . Δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο οι εισηγμένες θα έχουν αντλήσει ποσό μεγαλύτερο από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι αυξήσεις κεφαλαίου μεμονωμένων εταιρειών από την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Και όχι μόνο αυτό. Από τις 25 Μαρτίου και μετά οι εισηγμένες, οι τράπεζες και το Δημόσιο θα έχουν αντλήσει περί τα… 17 δις. ευρώ, κάτι το οποίο είναι εξωπραγματικό, όπως εξομολογείται στο «MN» κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος διατυπώνει την άποψη ότι στη συνέχεια κάποιες εισηγμένες και τράπεζες θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω στην έκδοση των ομολογιακών. Κι αυτό γιατί, εκτός από τη ΔΕΗ και την Alpha, που φέρονται διατεθειμένες να αντλήσουν μέσω ομολογιακών 500 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ακολουθούν Μυτιληναίος, Motor Oil και μια σειρά από άλλες εταιρείες.
Επίσης, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί, η αγορά είναι υπερτιμημένη με p/e για φέτος 20, το οποίο με μία σχετική κερδοφορία των εισηγμένων το 2015 υποχωρεί στο 15. Τα κέρδη από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου (σ.σ. κοντά στις 780 μονάδες) έχουν ξεπεράσει το 80%! Οπότε, από τη στιγμή που έγινε και η έξοδος της χώρας στις αγορές πολλά από τα καλά νέα θα πρέπει να θεωρούνται προεξοφλημένα.
Το επόμενο play είναι οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους κάτι που θα κάνει πιο ξεκάθαρο το επενδυτικό παιχνίδι στη χώρα μας και την αγορά, υποστηρίζουν χρηματιστές. Ταυτόχρονα, έχουν ενεργοποιηθεί τα stop losses, δεδομένου ότι η αγορά υποχωρεί για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση. Οι χρηματιστηριακές μειώνουν την έκθεση των ανοιχτών πελατών τους.
Ισχυρές απώλειες 12,13% κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής, στα 3,26 ευρώ με όγκο 5 ,3 εκατ. τεμαχίων, αξίας 17,3 εκατ. ευρώ. Πτώση 3,35% για την Πειραιώς ενόψει εισαγωγής των νέων μετοχών, στο 1,73 ευρώ, με την αύξηση κεφαλαίου να πραγματοποιείται στο 1,70 και πτώση 2,43% για την Alpha, στα 0,6840 ευρώ και όγκο 40 εκατ. τεμαχίων, τζίρου 27,5 εκατ. ευρώ.
Οι ξένοι πουλούσαν όποια μετοχή είχαν μπει από το περασμένο καλοκαίρι, όπως η Motor Oil, που υποχώρησε στα 8,40 ευρώ με πτώση 6,1%, Frigoglass 5,25%, στα 4,15 ευρώ, ΟΤΕ 5,23%, στα 10,33 ευρώ, 5,15% η ΔΕΗ, στα 10,50 ευρώ, 4,63% η Ιντραλότ, στα 2,06 ευρώ, 4,12% ο Μυτιλναίος, στα 6,52 ευρώ με πτώση 4,12%, ΟΠΑΠ 3,62%, στα 10,12 ευρώ.
Από τον 25άρη ενισχύθηκαν δύο μόνο μετοχές, ο Τιτάνας και η Coca Cola.
Facebook Comments