Στην περίπτωση των τραπεζών, «το μέγεθος μετράει»: Οι μεγάλες τράπεζες αποτελούν κίνδυνο, όπως έδειξε με δραματικό τρόπο η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου, σημειώνει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, σε ένα δημοσίευμα, που αναλύει τους λόγους της προωθούμενης ακύρωσης της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank…

«Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα, προφανώς, από βέτο της τρόικας, η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μία μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δισ. ευρώ, όσο οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Αυτό – μετά την κυπριακή εμπειρία – ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την υπενθύμιση ότι στην Κύπρο το μέγεθος του τραπεζικού τομέα έφτασε 7 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας?

Σε περίπτωση που η οικονομία δεν δείξει σύντομα σημεία ανάκαμψης, τονίζεται στο δημοσίευμα, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα αυξηθούν δραματικά και τα προβλεπόμενα 50 δισ. ευρώ δεν θα επαρκούν για τη σωτηρία μιας μεγάλης τράπεζας. Τώρα, χρειάζονται γύρω στα 15 δισ. ευρώ φρέσκο κεφάλαιο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΕΚΤ…

«Η απόφαση κατά της συγχώνευσης δίνει τροφή στην υποψία ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί», υπογραμμίζεται στη συνέχεια. «Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στη διάσωση. Η ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες»…

Για να δούμε ποια θα είναι τελικά η αντίδραση της Eurobank και αν συγκεντρωθεί η «κρίσιμη μάζα» για την αύξηση κεφαλαίου, ώστε η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική, καθώς εάν το ΤΧΣ καλύψει το 90% και η Εθνική δεν ασκήσει τα δικαιώματά της το ποσοστό της στη Eurobank θα περιορισθεί περίπου στο 3% από 84,3%…

«Αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» κινδυνεύει να φορτωθεί η Τράπεζα Κύπρου από εκτός ισολογισμού στοιχεία των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα (που πουλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς), σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης»…

Οπως αναφέρεται, στοιχεία εκτός ισολογισμού (Off balance sheet items), όπως διάφορα παράγωγα και swaps (που αρνήθηκε να τα αποδεχθεί η Πειραιώς), μεταφέρονται τώρα στην Τράπεζα Κύπρου και λόγω της μέχρι τώρα ζημιογόνας πορείας τους, η Κύπρου θα «φορτωθεί» με επιπλέον βάρη…

Το πρόβλημα της πιστωτικής κρίσης στις επιχειρήσεις της Νότιας Ευρώπης θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των «F.Τ.» Wolfgang Munchau. Οι επιλογές της, όπως γράφει, είναι τρεις:

α) Τα επιχειρηματικά δάνεια των τραπεζών να χρησιμοποιούνται ως collateral (το σενάριο αυτό δεν έχει πολλές ελπίδες, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα μέχρι στιγμής δεν έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία).

β) Πρόγραμμα μαζικού δανεισμού υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη συγχρηματοδότηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες,

γ) Αγορά από την ΕΚΤ στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά εταιρικών ομολόγων με παράλληλη αγορά καλυμμένων ομολόγων (αυτό θα βοηθήσει κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις-αν και θεωρητικά και οι μικρομεσαίες μπορούν να πράξουν το ίδιο). Ενδεχομένως, η λύση να είναι ένας συνδυασμός αυτών των τριών μέτρων…

Marketnews

Facebook Comments