Την πλειοψηφία που διέθεταν στην τοπική Βουλή κατάφεραν να διατηρήσουν οι αυτονομιστές, μετά τις χθεσινές εκλογές στην Καταλονία, με την Ισπανία να εισέρχεται ξανά στην αβεβαιότητα, λίγους μήνες μετά την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της επαρχίας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, που όχι μόνο δεν κατάφερε να αποθαρρύνει τους αυτονομιστές, αλλά ξαναβρίσκει μπροστά του τον ίδιο αντίπαλο.

Με καταμετρημένο στο 99,8% των ψηφοδελτίων τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλιζαν οριακά, με τις 70 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής, την απόλυτη πλειοψηφία, μολονότι καταλαμβάνουν δύο λιγότερες έδρες από ό,τι το 2015. «Ο Πουτζντεμόν πρόεδρος, πρόεδρος!», φώναζαν οι υποστηρικτές του ηγέτη που καθαίρεσε η Μαδρίτη μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα.

«Το ισπανικό κράτος νικήθηκε. Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχασαν» δήλωσε λίγη ώρα αργότερα από τις Βρυξέλλες, όπου έχει αυτοεξοριστεί, ο ηγέτης της αυτονομιστικής καταλανικής δεξιάς, το ψηφοδέλτιο του οποίου κατετάγη πρώτο στο στρατόπεδο των αυτονομιστών, κάνοντας λόγο για ένα αποτέλεσμα «που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας».

 

Facebook Comments