Σε πρόσφατη έκθεσή της η Bank of America Merill Lynch προσπαθεί να προβλέψει τις πιθανότητες εφαρμογής ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και τις επιπτώσεις που θα είχε στο ευρώ.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη προτείνουν μία χαμηλότερη ισοτιμία για το EUR/USD, όμως η σχετικά σφιχτή πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ δεν επιτρέπει μία περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας η συσχέτιση μεταξύ των δεικτών των πραγματικών οικονομικών μεγεθών και του ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Η συσχέτιση αυτή θα μπορούσε να επανέλθει εφόσον η ΕΚΤ έπαιρνε την απόφαση για περαιτέρω αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης. Άλλωστε ο χαμηλός πληθωρισμός δρα υποστηρικτικά προς το σενάριο ενδυνάμωσης της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη.

Παρόλα αυτά οι αναλυτές της Bank of America προκρίνουν ως πιο πιθανό σενάριο να συνεχιστεί η στάση αναμονής που κρατά η ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα. Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η ενδυνάμωση της ποσοτικής χαλάρωσης πριν το τρίτο τρίμηνο είναι μάλλον απίθανη καθώς το πρώτο μέτρο που θα λάμβανε η ΕΚΤ θα ήταν μία περαιτέρω περικοπή των επιτοκίων.

Παράλληλα το τμήμα ανάλυσης της τράπεζας εκθέτει τις προβλέψεις -στόχους της για το EUR/USD με το στόχο στο 1.3300 για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, στο 1.2800 για το τρίτο τρίμηνο του 2014 και στο 1.2500 για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Facebook Comments