Αδιαμφισβήτητη επιτυχία χαρακτηρίζει η Eurobank την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, ωστόσο σημειώνει πως η αύξησή του τα επόμενα χρόνια απαιτεί θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, συνέχιση της ορθολογικοποίησης των δαπανών και καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει η τράπεζα στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, «η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 – ένα χρόνο νωρίτερα από ότι ανέμενε το 2ΠΣΕΟ τον Ιούλιο του 2013 – αποτελεί μια αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Δείχνει ότι η ελληνική οικονομία κατάφερε να ισορροπήσει την δημοσιονομική της κατάσταση και μπορεί με αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί στο χαρτοφυλάκιο της να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των δανειστών».

Οι αναλυτές της Eurobank δεν αναμένουν κάποια θεαματική πρόοδο όσον αφορά τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Όπως σημειώνουν, θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και επέκταση της περιόδου αποπληρωμής και σίγουρα η απόφαση δε θα ληφθεί πριν από το φθινόπωρο του 2014.

Από την άλλη πλευρά όμως, επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη δημοσιονομική προσαρμογή επετεύχθη κυρίως με τη χρήση φοροεισπρακτικών μέτρων προς τους «συνήθεις ύποπτους», μισθωτούς και συνταξιούχους και κατά δεύτερο λόγο από την περικοπή των δαπανών και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Προφανώς αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», τονίζει η Eurobank.

Η τράπεζα κρίνει επίσης ικανοποιητικό το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Κυβέρνησης Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014, ωστόσο σημειώνει πως προβληματίζει η μείωση των εσόδων.

Τα έσοδα της Κεντρικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014 εμφανίζουν μείωση κατά 0,7 δισ. ευρώ ή -6,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μηνιαίο στόχο. «Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ανησυχητική και προκαλεί προβληματισμό για την επίτευξη του σχετικού ετήσιου στόχου για το 2014, καθώς υπάρχει υστέρηση εσόδων ήδη από τους τρείς πρώτους μήνες του έτους. Αν το φαινόμενο αυτό συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό κενό για το 2014», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Eurobank.
 

Facebook Comments