Ο χθεσινός «ανασχηματισμός» απαντά σε πολλά προβλήματα χωρίς ουσιαστικά να έχει… αλλάξει κάτι.

Ομολογώ πως αρχικά μου φάνηκε κάπως παράξενο το ότι οι αγορές – μέσω της σημαντικής πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων – γιόρτασαν τον «περιορισμό» της επιρροής Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις. Γιατί; Μα είναι ξεκάθαρο ότι ο Αλέξης Τσίρπας ήταν από την αρχή αυτός ο οποίος «καθόριζε» την διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής πλευράς…

Η απάντηση λοιπόν στο γιατί ο Τσίπρας προχώρησε σε αυτόν τον «ανασχηματισμό», είναι ακριβώς αυτός. Για να νομίζουν οι «έξω» ότι κάνει παραχωρήσεις, χωρίς ουσιαστικά να κάνει. Και μαζί με αυτό απαντά άμεσα στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που έδειξαν πτώση στην υποστήριξη του κόσμου απέναντι στη στάσης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Οι δημοσκοπήσεις έστειλαν δύο μηνύματα : οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, για αυτό και θέλουν να υπάρξει συμφωνία έτσι ώστε να «ξεκλειδώσει» η αναγκαία ρευστότητα. Πάνω από το 50% (δημοσκόπηση Alco) θέλει τον Τσίπρα να συμβιβαστεί.

Η νέα (πολιτική πλέον) διαπραγματευτική ομάδα, δίνει ακριβώς αυτή την απάντηση. Και «μέσα» αλλά και «έξω». Ξεκινά ένας νέος γύρος πιο… προσγειωμένων συνομιλιών για να υπάρξει συμφωνία.

Αυτός ήταν και ο λόγος του επικοινωνιακού «παιχνιδιού» του Τσίπρα το ΣΚ, με τα τηλεφωνήματα σε Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ. Αφού οι θεσμοί διαλαλούν συνεχώς ότι έχει χαθεί χρόνος και οι διαπραγματεύσεις «κολλάνε», φτιάχνει μία νέα και πιο αξιόπιστη διαπραγματευτική ομάδα η οποία έχει έντονο «πολιτικό»« χαρακτήρα.

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό πως ο ρόλος του Βαρουφάκη σε ότι αφορά τα Eurogroup – στα οποία οι λεκτικές πυγμαχίες και οι επιθέσεις ολοένα και κορυφώνονται – παραμένει. 

Αυτή είναι η απάντηση στο δεύτερο μήνυμα των δημοσκοπήσεων. O Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει γιατί… παραμένει πολύ δημοφιλής εντός των ελληνικών τειχών, με το 55% του κόσμου να στηρίζει τον ρόλο του ως υπουργός Οικονομικών.

Με τον Βαρουφάκη να εξακολουθεί να είναι ο Έλληνας που δέχεται βολές από τους έξω, ο Τσίπρας δεν… απογοητεύει του ψηφοφόρους του – ότι και να πούμε το ρεύμα Βαρουφάκη έχει πέραση στην Ελλάδα, αφού πολύς κόσμος τον έχει «αποθηκεύσει» στην μνήμη του ως τον πρώτο που στάθηκε όρθιος απέναντι στους Γερμανούς.

Σε ότι αφορά τους έξω, ο Τσίπρας «δικαιολογεί» την μη αλλαγή της θέσης του ως ΥΠΟΙΚ, καθώς εάν προχωρούσε αυτή τη στιγμή σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, αυτό θα ήταν ένας προάγγελος νέων εκλογών, δηλαδή νέας πολιτικής αβεβαιότητας  για την Ελλάδα, κάτι που η ευρωζώνη δεν επιθυμεί καθόλου αυτή τη στιγμή.

Σε ότι αφορά τους υπουργούς του Eurogroup, o Τσίπρας απαντά και σε αυτούς. 

Όπως φάνηκε την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, εμφανιστήκαν έξαλλοι μαζί του καθώς θεώρησαν πως προσπάθησε να παρακάμψει το βέτο τους για παροχή ρευστότητας στην ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας έκκληση στην Άνγκελα Μέρκελ, μόλις ένα 24ωρο πριν το Eurogroup. 

Δεν αλλάζει στην ουσία κάτι, αλλά δεδομένου του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης – βάσει του καταστατικού -εξακολουθούν να παραμένουν οι βασικοί και μόνοι υπεύθυνοι των αποφάσεων για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αυτή η κίνηση παίζει σημαντικό ρόλο καθώ,ς στέλνοντας και σε αυτούς το μήνυμα ότι «κόβει τα φτερά» του Βαρουφάκη, ηρεμεί τα νερά και εκεί.

Αυτή λοιπόν  η κίνηση του «ανασχηματισμού», ουσιαστικά… τετραγωνίζει τον κύκλο, γιατί δεν φαίνεται στο εσωτερικό ότι ο Τσίπρας παραδίνεται «απολύοντας» τον Βαρουφάκη, αλλά για τους έξω έχει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα – φαίνεται πως o Γιάνης φεύγει… μένοντας… 

Facebook Comments