Δεν ήμουν ποτέ από τους επικριτές της Eurovision. Μεγάλωσα βλέποντας το ετήσιο πανηγύρι των εθνών και των πολιτισμών και αναγνωρίζω ότι πάντα προσφέρει κάποια αξιόλογα τραγούδια ενώ έχουν αναδειχθεί και σταρ μέσα από αυτήν.


Φέτος είχα τη χαρά να ζήσω την ατμόσφαιρα της διοργάνωσης και μάλιστα στη Σουηδία, το κράτος που λατρεύει τη Eurovision περισσότερο από κάθε άλλο. Οι Σουηδοί την αντιμετωπίζουν κάτι σαν εθνική εορτή και τους απασχολεί από την αρχή της χρονιάς καθώς οι προκριματικοί που αναδεικνύουν τον εκπρόσωπό τους είναι τοπικοί διαγωνισμοί (melodifestivalen) που ξεκινούν πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που εμείς οι υπόλοιποι αρχίζουμε να συζητάμε για τον διαγωνισμό στις χώρες μας και στα οποία συμμετέχουν μανιωδώς οι πολίτες.

Δεν επεδίωξα να είμαι στο στάδιο από τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων. Έκανα λάθος όμως. Οι Σουηδοί απέδειξαν ότι έχουν το know-how και την στήριξη μιας εξαιρετικής αστυνομίας που περιφρούρησε τη διοργάνωση άψογα. Η παρουσία της αν και γενικώς ευχάριστη σε μένα, ήταν ασυνήθιστα έντονη και είχε κάποια χαρακτηριστικά που θέλοντας και μη υπενθυμίζουν ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή.

Τα βαν με τα φιμέ τζάμια βρίσκονταν σε κάθε 10 μέτρα ενώ οι αστυνομικοί δεν αρκούνταν σε όπλα χειρός αλλά κρατούσαν οπλοπολυβόλα και περιφρουρούσαν βρισκόμενοι σε εισόδους ξενοδοχείων, πλατειών ακόμη και σε ταράτσες σπιτιών. Τα ντρον ήταν πάνω από τα κεφάλια μας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ενώ ο ήχος του ελικοπτέρου ήταν διαρκής ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκτός από την Μάλμε Αρένα, που έλαβε χώρα ο διαγωνισμός, υπήρξαν δραστηριότητες και αλλού αλλά παντού η περιφρούρηση δεν άφηνε να νιώσεις φόβο. Στα μέρη των εκδηλώσεων, κυρίως μέσα σε πάρκα με συγκεκριμένα σημεία εισόδου, απαγορεύονταν τσάντες ενώ ελέγχονταν άπαντες και κάτω από τα ρούχα.

Φόβο λοιπόν δεν ένιωθες, ένιωθες όμως θλίψη για την χαμένη ειρήνη.

Εκτός από την αστυνομία πανταχού παρούσες ήταν και οι εκδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης. Διαδηλώσεις και περίπτερα συνεχώς επισκίαζαν την εορταστική ατμόσφαιρα. Η αστυνομία δημιουργούσε συνεχώς χώρο για τους διαδηλωτές προσπαθώντας να διατηρήσει μια ισορροπία του τρόμου. Προστάτευε αυτούς και ταυτόχρονα μας προστάτευε από άλλους που είχαν ανακοινώσει ότι θέλουν να σκοτώσουν εμάς για να τους στηρίξουν. Ένας άλλος πολιτισμός με ασπρόμαυρα φουλάρια στο λαιμό που μας υπενθύμιζε ότι οφείλουμε να τους προστατέψουμε αλλά που ταυτόχρονα δήλωνε απερίφραστα ότι η δική μας ειρήνη έχει χαθεί για πάντα. Ποτέ πια στο μέλλον δεν θα είμαστε ανέμελοι χωρίς αστυνομία σε εορτασμούς και εκδηλώσεις.

Από την άλλη οι παρελάσεις των φαν της Eurovision έβγαιναν από ένα παράλληλο σύμπαν που δήλωνε ότι όσοι δεν ζούσαν στην ζάλη του πολέμου ζούσαν στην παραζάλη των σεξουαλικών προτιμήσεων. Λες και άλλο πρόβλημα δεν έχουν οι τρυφηλοί δυτικοί από το με ποιόν θα πλαγιάσουν. Και έτσι βρισκόμασταν μονίμως ανάμεσα σε άντρες αφύσικα καρναβάλια ή ομόφυλα ζευγάρια, κατά 99% άντρες, που διαδήλωναν την σεξουαλική τους ιδιαιτερότητα με ιδιαίτερο πάθος.

Σε αυτό το πλαίσιο η Eurovision έμοιαζε με αλωμένη πόλη. Το άρμα της είχαν καβαλήσει συμφέροντα και λογικές που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης, δεν μας ανήκουν και δεν μας εκφράζουν. Το ότι τα δεχόμαστε και αναγνωρίζουμε τα δικαιώματά τους δεν σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να μας εκτοπίσουν από τον χώρο. Γιατί έπρεπε η παιδική μας ανάμνηση να καταντήσει ένα ατελείωτο gay parade;

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με το στεφάνωμα του non binary νικητή από τη σατανίστρια συναγωνιζόμενη του με το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού. Κι αυτό (το νικητή) περιχαρές, το περιέφερε εμμονικά συνδυάζοντάς το με τη θηλυκή του φουστίτσα. Ένα ολόκληρο Ισλάμ μαίνεται εναντίον τους, το απέδειξε άλλωστε σε ένα άλλο φεστιβάλ Ειρήνης που έγινε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, τους απειλεί ότι αν η αστυνομία δεν τους προστατέψει θα τους σκοτώσει όπου τους βρει. Αυτοί όμως κωφεύουν, αδιαφορούν. Δεν είναι αυτοί εχθρός τους. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να φτύσουν στο πρόσωπο του Ιησού. Αυτή είναι η έγνοια τους.

Ο γλυκός, ακίνδυνος και απών από τη ζωή (τους) Χριστός τους ενοχλεί ακόμη.
Τραγικά συμπτώματα μιας ανίατης(;) ασθένειας.
Καληνύχτα Eurovision… αυτός ο κόσμος τελικά αλλάζει τραγικά.

Facebook Comments