H Wall Street βιώνει από τον Μάρτιο του 2009 ένα ράλι διαρκείας, το οποίο υπερνικώντας κάθε εμπόδιο που βρήκε μπροστά του έχει αυξήσει την αξία των αμερικανικών μετοχών κατά 17 τρισ. δολάρια.

Στο ίδιο διάστημα τα κέρδη των εταιρειών του βασικού αμερικανικού δείκτη S&P 500 έχουν δεκαπενταπλασιαστεί. Οι επιδόσεις αυτές, αν και φαντάζουν άκρως εντυπωσιακές, δεδομένου ότι ήλθαν στον απόηχο μίας ζοφερής χρηματοπιστωτικής κρίσης, που κλόνισε την επενδυτική εμπιστοσύνη, είναι μάλλον «φτωχές» με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Σύμφωνα με ανάλυση της Leuthold Group, που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg, εάν ακολουθούσαν το μέσο ρυθμό αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας από την περίοδο της μεγάλης ύφεσης έως το 2009, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 θα έπρεπε να είναι σήμερα 32% υψηλότερα.

Όσο για τις μετοχές, η Ned Davis Research υπολογίζει πως ενώ από τον Μάρτιο του 2009 έως σήμερα η μέση ετήσια απόδοσή τους για τους επενδυτές είναι 21%, στο διάστημα που προηγήθηκε από το 1925 έως και την έναρξη της τελευταίας bull market ήταν 29%.

Η υποαποδόση αυτή επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών: για μερίδα αναλυτών καταδεικνύει ότι τόσο η ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας όσο και το ράλι των αμερικανικών μετοχών μπορούν να έχουν συνέχεια- κόντρα στις Κασσάνδρες που μιλούν εδώ και πολύ καιρό για μεγάλη διόρθωση.

Η άνοδος του S&P 500 την τελευταία εξαετία κατά 213% δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική με βάση τα ιστορικά δεδομένα και επομένως δεν θα πρέπει να γεννά φόβους για μεγάλη διόρθωση, επισημαίνουν και συνιστούν στους επενδυτές να διατηρήσουν την έκθεσή τους στη Wall Street.

Για τους λιγότερο αισιόδοξους το γεγονός ότι οι επιδόσεις είναι κάτω του ιστορικού μέσου όρου αποκαλύπτει τις αδυναμίες της οικονομίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο Bloomberg ο Doug Ramsey, διευθυντής επενδύσεων της Leuthold Group, στο διάστημα της bull market έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα επαναγοράς μετοχών αξίας 2 τρισ. δολαρίων, τα οποία σε συνδυασμό με τη διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού από τη Φέντεραλ Ριζέρβ κοντά σε μηδενικά επίπεδα θα έπρεπε να έχουν δώσει περαιτέρω ώθηση τόσο στα εταιρικά κέρδη όσο και στις μετοχές.

Δεν συμμερίζονται όλοι αυτοί την άποψη βεβαίως, καθώς θυμίζουν ότι από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στα τέλη του 2007 και κυρίως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008, η αμερικανική αγορά μετοχών γνώρισε την πλέον επώδυνη bear market (πτωτική αγορά) των τελευταίων 75 ετών. Κάτι, πάντως, στο οποίο συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις «φούσκας» αντίστοιχες με εκείνες του 2000.

Facebook Comments