Σπατάλη, σπατάλη, σπατάλη
Όχι, δεν είναι νέο έργο του Πελεγρίνη. Κι ο τριπλός τίτλος δεν μπήκε για έμφαση. Χαρακτηρίζει τρία είδη σπατάλης στα οποία ειδικεύεται το ελληνικό κράτος
Όχι, δεν είναι νέο έργο του Πελεγρίνη. Κι ο τριπλός τίτλος δεν μπήκε για έμφαση. Χαρακτηρίζει τρία είδη σπατάλης στα οποία ειδικεύεται το ελληνικό κράτος
Όταν το 2012 πήραμε μέρος για πρώτη φορά σε εκλογές και ανακατευτήκαμε με την πρακτική πλευρά της διοργάνωσης, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι κάθε κόμμα είναι υπεύθυνο το ίδιο, όχι μόνον για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων ιδίοις αναλώμασι, αλλά και για την αποστολή τους σε κάθε πρώην νομαρχία της χώρας. 29 κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές επί 51 νομαρχίες σημαίνει ότι οργανώθηκαν 1479 αποστολές σε όλη την Ελλάδα!
Σ’ αυτές τις εκλογές που παίρνουν μέρος 46 κόμματα, οι αποστολές θα γίνουν 2346! Αν υπολογίσετε και 50 περίπου ελληνικά προξενεία οι αποστολές γίνονται 4646! Αναρρωτιέται κάθε άνθρωπος με πέντε δράμια μυαλό: δεν θα μπορούσε το Υπουργείο Εσωτερικών να ζητήσει από όλα τα κόμματα να φτιάξουν 51 πακέτα που το καθένα να γράφει απέξω το όνομα του κόμματος και τον προορισμό π.χ. ΓΕΦΥΡΕΣ – Νομός Έβρου και να στείλει ΜΙΑ αποστολή με 46 πακέτα στον ΄Έβρο;
Εδώ έχουμε δύο σπατάλες: η πρώτη αφορά το κόστος που πληρώνουν οι ενεργοί πολίτες λόγω της κρατικής αδιαφορίας και βλακείας συνάμα. Σου λέει: θες να ασχοληθείς με την πολιτική; Θα σε τσακίσω στα έξοδα με το καλημέρα. Τα κόμματα του λαμογιακού τόξου δεν τραβάν και κανένα ζόρι, άλλωστε εσύ φορολογούμενε θα πληρώσεις, πάλι, τα σπασμένα, αλλά τα “μικρά” κόμματα που πληρώνουν με ρεφενέ από τα μέλη τους παράβολα και εκτυπωτικά και μεταφορικά, αγκομαχούν να συγκεντρώσουν τα χρήματα.
Η δεύτερη σπατάλη λέγεται ενεργειακό αποτύπωμα – και όχι μόνο. Αν αντί για 100 αποστολές εσωτερικό – εξωτερικό κάνεις 4646, προφανώς θα κινηθούν περισσότερα οχήματα που ρυπαίνουν περισσότερο, επιβαρύνουν τους δρόμους περισσότερο, αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος, καταναλώνουν καύσιμα περισσότερο, γενικά μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας περισσότερο. Είναι αυτονόητο: όταν κάτι μπορείς να το κάνεις 51 φορές και το κάνεις 2346 δεν είσαι και τόσο παραγωγικός, ε; Κάθησε ποτέ το Υπουργείο Εσωτερικών να μελετήσει τα logistics των εκλογών και να δει τι θα μπορούσε να κερδίσει – και το κράτος και ο πολίτης – με καλύτερη οργάνωση;
Η τρίτη και μεγαλύτερη σπατάλη είναι ο ίδιος ο τρόπος με το οποίο γίνονται εκλογές: με χάρτινο ψηφοδέλτιο και φακελάκι. Κάθε κόμμα στις Ευρωεκλογές θα πρέπει να τυπώσει 14.000.000 ψηφοδέλτια. Γιατί τόσα; Διότι το ΥΠΕΣ ζητάει πακέτα των 600 ψηφοδελτίων για κάθε εκλογικό τμήμα όταν η δύναμή του δεν ξεπερνάει τους 450 εγγεγραμμένους. Επί 46 κόμματα, μας κάνουν 644.000.000 ψηφοδέλτια! Αν το ποσοστό συμμετοχής φτάσει τα επίπεδα του 2009, θα πεταχτεί περισσότερο από το 99% όλης αυτής της ποσότητας.
Για αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων, το κράτος είναι γαλαντόμο. Δίνει 90 ευρώ τη μέρα επί 9 μέρες! Γιατί επί 9 μέρες στα μεγάλα αστικά κέντρα; Θα μένουν σε ξενοδοχείο δίπλα από το εκλογικό τμήμα; Τυχεροί όσοι επιβλέψουν τις εκλογές στα προξενεία: θα τσεπώσουν 3100 ευρώ συν τα εισιτήρια! Τελικά, λεφτά υπάρχουν: 32.000.000 θα κοστίσει μόνο η αμοιβή των δικαστικών αντιπροσώπων. Γιατί τόσα πολλά; Γιατί απείλησαν με απεργία (δηλαδή ματαίωση των εκλογών) και διότι είναι και οι ίδιοι ψηφοφόροι! 90 εκατομμύρια θα σκάσουμε εκ του υστερήματος για το σύνολο των εκλογών, χωρίς φυσικά να υπολογίσουμε το κόστος των μετακινήσεων εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων.
Σε μια άλλη χώρα, που μέχρι προχθές ήταν Σοβιετική, την Εσθονία, ψηφίζουν εδώ και δέκα χρόνια ηλεκτρονικά. Η παραδοσιακή κάλπη εξακολουθεί να υπάρχει αλλά όλο και περισσότεροι προτιμούν να ψηφίζουν από το κινητό ή τον υπολογιστή. Τον Μάρτιο του 2011, το 24,3% του συνόλου των ψηφοφόρων ψήφισαν ηλεκτρονικά. Έτσι αυξάνεις το ποσοστό́ συμμετοχής και επιτρέπεις σε όλους (και στις ευπαθείς ομάδες) να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Και φυσικά κάνεις τεράστια οικονομία.
Αναγνώριση της ηλεκτρονικής υπογραφής του Πολίτη
Οι πολίτες θα μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους και με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας από τον υπολογιστή ή το κινητό τους.
Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο – ηλεκτρονικά έγγραφα
Ο Πολίτης μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσής του. Τα ηλεκτρονικά έγγραφα ομαδοποιούνται ταυτόχρονα με πολλά κριτήρια, προσφέρουν ασφαλή στατιστικά στοιχεία και καταγράφουν την απόδοση των υπαλλήλων. Αποθηκεύονται σε κεντρικό server και όχι σε αποθήκες με ποντίκια ή σε υπόγεια με κίνδυνο πλημμύρας, ανασύρονται αμέσως και βοηθούν στην λήψη αποφάσεων καθώς η Διοίκηση έχει πρόσβαση στο σύνολο ομοειδών πληροφοριών. Εξοικονομούνται τόνοι χαρτιού ετησίως και χιλιάδες ανθρωποώρες. Επιπλέον καθώς όλα καταγράφονται και δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης και αλλοίωσης εγγράφων, αντιμετωπίζονται με μία κίνηση και η γραφειοκρατία και η διαφθορά.
Διαβούλευση και δημοψήφισμα για τα μείζονος σημασίας θέματα
Ο Πολίτης θα συμμετέχει στη Διοίκηση, δηλαδή στη διαχείριση της ζωής του. Η προσφυγή στη γνώμη των Πολιτών, μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι πλέον μια διαδικασία εύκολη και γίνεται σχεδόν χωρίς κόστος. Θέματα ασφάλειας και μυστικότητας της ψήφου είναι ήδη λυμένα από την τεχνολογία.
Διαδραστική Πλατφόρμα Επικοινωνίας
Ένα λειτουργικό μοντέλο διοίκησης στηρίζεται στους πολίτες. Η σπασμένη σωλήνα, η λακούβα, η πινακίδα που ξεκόλλησε από τον αέρα, ο χαλασμένος φωτεινός σηματοδότης, ο άστεγος που κοιμάται στον δρόμο, οι αυθαίρετες ενέργειες επισημαίνονται ταχύτερα από τους Πολίτες παρά από τους Εποπτικούς Μηχανισμούς της Περιφέρειας. Ο Πολίτης θα στέλνει SMS ή MMS και θα ανεβάζει από το κινητό του φωτογραφίες από πράγματα που θέλει να σχολιάσει ή να υποδείξει, θετικά η αρνητικά. Η Περιφέρεια πρωτοκολλεί ηλεκτρονικά την υπόδειξη και στέλνει τον αριθμό πρωτοκόλλου στον Πολίτη. Πληκτρολογώντας τον ο Πολίτης θα μαθαίνει για την εξέλιξη του θέματος.
Ηλεκτρονική Παρακολούθηση έργων
Κάθε έργο που γίνεται στην περιφέρεια πάνω από 100.000 ευρώ θα μπορεί να παρακολουθείται από τους πολίτες. Το site της Περιφέρειας θα έχει ειδική κατηγορία με ΟΛΑ τα υπό εξέλιξη έργα. Κλικάροντας στο καθένα ο πολίτης θα βλέπει το σημείο στο οποίο βρίσκεται, αν έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα και θα έχει πρόσβαση σε φωτογραφίες ή βίντεο από το έργο, που θα παρουσιάζουν τα στάδιά του.
Όλα αυτά συνδυάζουν ταχύτητα, ποιότητα και οικονομία. Η Πληροφορική δίνει τη λύση. Το Δημόσιο την αρνείται πεισματικά. Ας ξεκινήσει, επιτέλους, η επανάσταση του καλού από την Περιφέρεια Αττικής. Πιστέψτε το, γίνεται.
Facebook Comments