Είστε υπέρ της απόφασης που πάρθηκε από την κυβέρνηση, οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης;

Συμφωνώ απόλυτα. Δίνεται έτσι στην κοινωνία η ευκαιρία  να έχει τον πρώτο λόγο. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να µετέχει πιο ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώµενα, να απαιτεί πιο άµεσα την ανάπτυξη συγκεκριµένων δράσεων και να επιλέγει αδιαµεσολάβητα τους εκπροσώπους του στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πολίτης κατακτά ουσιαστικά ένα ακόµη  πολιτικό δικαίωµα. Και η κατάκτηση αυτή σηµατοδοτεί, πέρα από κάθε αµφιβολία, ένα ποιοτικό άλµα της Δηµοκρατίας µας.

Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας, είναι η σταθερότητα της χώρας, παραμένοντας κυβέρνηση;

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι η έξοδος της χώρας μας από την κρίση. Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσµεύσεις της και υποχρεώνει τους εταίρους της να ανταποκριθούν και εκείνοι στις δικές τους. Το µεγάλο διακύβευµα που µπαίνει τώρα στο τραπέζι αφορά στη βιωσιµότητα του χρέους. Η Ελλάδα βγαίνει πλέον από την ύφεση και µπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Κεντρικός στόχος µας είναι νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας και αποενοχοποίηση της επιχειρηµατικότητας. Για να οδηγήσουμε την Ελλάδα μπροστά αυτό που χρειάζεται και έχει ανάγκη η χώρα μας είναι η σταθερότητα.

Εκτιμάτε ότι η Ν.Δ. θα βγει πρώτο κόμμα στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να είναι το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, παίρνει παραδοσιακά τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πράγμα που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα γίνει και στις επερχόμενες εκλογές. Μόνο  η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα που έχει ανάγκη αυτήν την στιγμή η Ελλάδα.  Ο κόσμος πλέον ξέρει ποιο είναι το συμφέρον του. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις και πρέπει να γίνουν τώρα.

Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κράτος δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ενέργειες της ΕΕ βασίζονται στις Συνθήκες, τις οποίες όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης ενέκριναν εκούσια και δημοκρατικά. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις σε έναν τομέα πολιτικής που δεν αναφέρεται στις Συνθήκες. Η Ευρώπη που γέννησε όλες τις ιδέες είναι και η μόνη που μπορεί να τις ανανεώσει.

Για να επιτύχει η Ευρώπη, δεν θα πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις στις αξίες, τις οποίες πρεσβεύει. Οι Συνθήκες πρέπει να εναρμονίζονται στις αξίες των αρχών της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, για όφελος των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φθάνει να μην θέτουμε σαν πρωταρχικό σκοπό της ενώσεως της Ευρώπης την υλική ευημερία. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας με την αύξηση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών που δίνει στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και η εκλογή Προέδρου της Επιτροπής από τους Ευρωβουλευτές αποτελεί μια σαφή ένδειξη για μια πιο αντιπροσωπευτική και δημοκρατική Ευρώπη.

ΑΠ

 

Facebook Comments