Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα για το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που θα ακολουθήσει, αλλά και για τον γεωπολιτικό της ρόλο.

Η κυρίαρχη οικονομική πολιτική, που έχει επιβληθεί και καθοδηγείται από την Γερμανία, είναι πηγή ανισοτήτων, περιθωριοποίησης και εξαθλίωσης ευρέων κοινωνικών στρωμάτων. Διευρύνει το οικονομικό χάσμα τόσο στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών, όσο και μεταξύ Βορρά και Νότου.

Τείνει να μετατρέψει τις χώρες του Νότου από εταίρους σε αποικίες χρέους, οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένες. Οι αρχές της σύγκλισης και αρμονικής ανάπτυξης των οικονομιών, της αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων, όπου στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μοιάζουν να έχουν ξεχαστεί, παρόλο που είναι γραμμένες στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Στην Ελλάδα της κρίσης, οι κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στην πλάτη των πολλών και αδύνατων, έχουν επιλέξει να προστατεύσουν αυτούς που τους στηρίζουν: τους διαπλεκόμενους τραπεζίτες και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, μιντιάρχες και εφοπλιστές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η σκανδαλώδης επιστροφή των μετοχών των τραπεζών σε ιδιώτες, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που αγοράστηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων κατά την “διάσωση”, αλλά και η εξίσου σκανδαλώδης εκχώρηση των δημοσίων τηλεοπτικών συχνοτήτων στην Digea των καναλαρχών.

Στην κάλπη των Ευρωεκλογών, το μήνυμα πως “δεν πάει άλλο” αυτή η πολιτική, ζητάμε να είναι ισχυρό και μη αμφισβητήσιμο. Ο πιο σαφής και αποτελεσματικός τρόπος να εκφραστεί είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Μία καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την ενίσχυση των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα στείλει το μήνυμα για αλλαγή πλεύσης της Ε.Ε. Η ακραία, μονόπλευρη λιτότητα των μνημονίων, φορέας κοινωνικής πόλωσης, ανθρωπιστικής κρίσης, που τρέφει την άνοδο της ακροδεξιάς και την έξαρση των κρουσμάτων ρατσισμού, θα πρέπει να τερματιστεί.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν σε μία Ευρώπη που θα είναι το κοινό σπίτι των πολιτών της, με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ισχυρή, διακριτή παρουσία στο διεθνές γίγνεσθαι. Στην συζήτηση των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μόνος που μίλησε για μία αμιγώς ευρωπαϊκή, δημοκρατική διέξοδο για την Ουκρανική κρίση, χωρίς τους ναζί, χωρίς διαμελισμό, χωρίς λογικές ψυχρού πολέμου και χωρίς αλλαγή συνόρων. Οι θέσεις αυτές έχουν ξεχωριστή σημασία και από την σκοπιά των ελληνικών συμφερόντων.

Οι Ευρωεκλογές ζητάμε να δώσουν μήνυμα στροφής στην Ευρώπη της συνοχής και του κοινωνικού κράτους, της δημοκρατίας, της προοδευτικής ανάπτυξης με οικολογικό πρόσημο, της κοινωνικής προκοπής, των δικαιωμάτων. Επειδή ο αγώνας αυτός είναι μαραθώνιος και όχι κούρσα λίγων δευτερολέπτων, η επιλογή τόσο των κομμάτων, όσο και των προσώπων που θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά συμφέροντα, είναι πολύ σημαντική.

Ως προς την δραστηριότητα και το έργο των Ευρωβουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να επιδείξει ένα πλούσιο “φύλλο αγώνα”. Υπήρξα ευρωβουλευτής για 5 χρόνια, από το 2004 ως το 2009. Διακρίθηκα ως ο πιο δραστήριος Έλληνας ευρωβουλευτής εκείνη την περίοδο. Πανευρωπαϊκή αξιολόγηση με κατέταξε μεταξύ των τριών πιο δραστήριων από το σύνολο όλων των ευρωβουλευτών από όλα τα κράτη-μέλη. Θεωρώ ότι αυτή η δραστηριότητα, μαζί με τη δραστηριότητα του Νίκου Χουντή που με διαδέχθηκε, είναι συλλογικός πλούτος. Έχουμε συγκροτήσει μια «Εθνική ΣΥΡΙΖΑ», ένα πανίσχυρο ευρωψηφοδέλτιο. Συνδυαζόμενο μάλιστα με την υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας, μπορεί να μας οδηγήσει σε μια μεγάλη νίκη.

Το Ευρωπαΐκό Κοινοβούλιο αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στα μεγάλα θέματα της ηπείρου μας, γι αυτό και σ αυτές τις Ευρωεκλογές, η επιλογές που θα κάνουν οι πολίτες της Ε.Ε. είναι κρίσιμες. Το σύνθημα “πρώτη φορά Αριστερά” που συνοδεύει την εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή το βράδυ, θα πάρει σάρκα και οστά!

Facebook Comments