Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικας και οι πληροφορίες φέρουν τις δύο πλευρές να είναι κοντά σε συμφωνία, σε ό,τι αφορά στο θέμα του τέλους στα ακίνητα και στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναφορικά, από την άλλη, με τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και ειδικότερα στην απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων, μέσα στο επόμενο διάστημα, επικρατεί αβεβαιότητα, με την Τρόικα να εμμένει στην αξίωσή της για την απομάκρυνση 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και συνολικά 20.000 έως το τέλος του 2014, ενώ στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλαν, χθες, καθησυχαστικά μηνύματα.

Συγκεκριμένα, σχετικά με το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, την κινητικότητα στο Δημόσιο, χθες έμεινε «ανοικτό», με πηγές, από τη μία, να μιλούν για απαίτηση της Τρόικας για απολύσεις 2.000 επίορκων δημοσιών υπαλλήλων και 5.000 με 5.500 αποχωρήσεις στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και από την άλλη, κύκλοι του Υπουργείου να διευκρινίζουν πως δεν ετέθη το θέμα, χθες, από την Τρόικα. 

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, φαίνεται να «κλειδώνει» το σενάριο που προβλέπει την αποπληρωμή οφειλών σε περίπου 48 δόσεις αντί για 36, ενώ περιλαμβάνει, επίσης, τα εξής:

  • Μείωση κατά 80% των παλαιών προσαυξήσεων σε περίπτωση πλήρους εξόφλησης εφάπαξ.
  • Οι συνεπείς οφειλέτες θα ανταμείβονται με επιστροφή τόκων. Προτείνεται επιστροφή του 50% των τόκων κάθε ολόκληρου έτους στην τελευταία δόση του έτους
  • Για οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης προτείνεται η δόση να ανέρχεται στο 1% του χρέους ανά μήνα για το πρώτο έτος και σε ισόποσες δόσεις στη συνέχεια.
  •  Δεν θα δικαιούνται να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, διερευνώνται για ποινικά φορολογικά αδικήματα ή έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Σε συμφωνία, φαίνεται πως οδηγούνται και αναφορικά με τη  μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) – που θα εισπραχθεί εφέτος υπό την ονομασία Ειδικός Φόρος Ακινήτων – κατά 15%.

Από τη μείωση των συντελεστών που θα ισχύσει για όλα ανεξαρτήτων τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα χωρίς πλαφόν, θα προκύψει απώλεια εσόδων περίπου 250 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη της οποίας, η κυβέρνηση προτείνει τα εξής:

  • Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.
  • Την αύξηση των χαμηλών συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί Δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ.
  • Την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα ενοίκια που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.

Facebook Comments