Ζαχαριάδης σε MN: Τα πολιτικά ζητήματα άπτονται πολιτικού χειρισμού και τα θρησκευτικά θρησκευτικού
Ο Διευθυντής της Κοινοβουλετικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλάει στο MarketNews.gr
Ο Διευθυντής της Κοινοβουλετικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλάει στο MarketNews.gr
Ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλάει για τις εκλογές που ζητά η ΝΔ, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το πολυνομοσχέδιο, την άλλοτε θέση του κόμματός του “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, το Σκοπιανό, τη σχέση πολιτικής και εκκλησίας, τις τηλεοπτικές άδειες και τον ανασχηματισμό στο MarketNews.gr.
Είμαστε στις αρχές του 2018, και ήδη από τα τέλη του 2017 υπάρχει συζήτηση, περί εκλογών μέσα στο 2018. Μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της ΝΔ, έθεσε το κόμμα του σε εκλογική τροχιά και χαρακτήρισε το 2018, ως χρονιά εκλογών. Ποια η δική σας εκτίμηση;
Καλά κάνει ο κ. Μητσοτάκης και βάζει το κόμμα του σε εκλογική προετοιμασία για να έχει παραπάνω χρόνο για καλύτερη προετοιμασία μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μας το 2019. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να καίγεται να γίνουν εκλογές, τους πολίτες όμως άλλα τους απασχολούν και αυτό αποτυπώνεται και στις αγαπημένες του δημοσκοπήσεις. Το 2018 είναι μια χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας σε ουσιαστικό και συμβολικό επίπεδο. Μετά από 8 μνημονιακά χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έτοιμη να ανακτήσει το κύρος της στην ευρωπαϊκή σκηνή και την οικονομική της αυτοδυναμία. Η πρόκληση είναι, το 2018, αντί να στήσουμε τις κάλπες να επεξεργαστούμε το ελληνικό πρόγραμμα 2019-2023, που θα μας επιτρέψει να επουλώσουμε τις πληγές που προκλήθηκαν λόγω της χρεοκοπίας και των μνημονίων, ώστε να μη βιώσει ποτέ ξανά η Ελλάδα τέτοιες καταστάσεις.
Η κυβέρνηση σας λέει συνεχώς ότι τον Αύγουστο βγαίνουμε από το μνημόνιο. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι η χώρα μας θα βρίσκεται σε σκληρή εποπτεία μέχρι το 2060. Τι θα αλλάξει με την έξοδο από το μνημόνιο;
Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κόκκινο κουμπί που θα πατήσουμε τη μια μέρα έχοντας προβλήματα και θα ξυπνήσουμε την επόμενη χωρίς προβλήματα. Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουμε με το τρίτο μνημόνιο και όλα δείχνουν ότι μπορούμε να έχουμε μια καθαρή έξοδο στις αγορές. Άλλο πράγμα η εποπτεία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, άλλο πράγμα η στραγγαλιστική επιτροπεία του 2010 – 2018 απορώ πως μερικοί τα συγχέουν. Η χώρα έχει δυνατότητες και ανάγκη για ένα μέλλον δικαιοσύνης και υγιούς οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να ανακτήσουν οι πολίτες το χαμένο βιοτικό τους επίπεδο και η χώρα την ισχύ της στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Νοτιοανατολική μεσόγειο.
Ψηφίσατε ένα νέο πολυνομοσχέδιο, στη Βουλή, το οποίο προβλέπει σκληρές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Επιπλέον φοροεπιβαρύνσεις, μέχρι και οι απεργίες περιορίζονται. Γιατί δεχτήκατε να φέρετε προς ψήφιση ένα τέτοιο νομοσχέδιο;
Καταρχήν με την ψήφιση αυτού του πολυνομοσχεδίου, κλείνει η 3η αξιολόγηση χωρίς την προσθήκη νέων δημοσιονομικών μέτρων και με αρκετές θετικές ρυθμίσεις. Σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, η διαφορά έγκειται στο ποσοστό απαρτίας που απαιτείται πλέον (50% αντί του 1/3 που ίσχυε), των οικονομικά ελεγμένων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων τοπικής εμβέλειας, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για προκήρυξη απεργίας. Οι δραματικοί τόνοι που δίνονται περί καταστρατήγησης του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία, σίγουρα δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα στοιχείο συμβιβασμού στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης και προφανώς κάτι που δεν θα πράτταμε εμείς πρωτογενώς. Δείτε όμως τι πρότεινε για το αντίστοιχο θέμα η ΝΔ και μιας και μου δίνετε την ευκαιρία να απευθύνω κι εγώ ένα ερώτημα, είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε κάποιο στέλεχος από τη ΝΔ να μας πει σε εμάς και στους εργαζόμενους των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων πως εξηγεί την καταψήφιση του άρθρου για τις αποζημιώσεις.
Το σύνθημά σας, κατά την προεκλογική σας εκστρατεία το 2015, ήταν “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Τι άλλαξε τώρα και είστε υπέρ των πλειστηριασμών; Βλέπουμε ένα μπαράζ ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπου έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας είχε λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Ο νόμος Σταθάκη, επέκταση και διεύρυνση του νόμου Κατσέλη δίνει την απάντηση. Ποτέ στο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινητοποιηθήκαμε για να προστατέψουμε βίλες του ενός εκατομμυρίου ευρώ ή μπαταχτσήδες. Η πολιτική που εφαρμόζουμε δεν δίνει τα σπίτια του κόσμου στους τραπεζίτες, επιτέλους ας σταματήσει ο λαϊκισμός και η ανοησία.
Το Σκοπιανό, το οποίο είναι ένα μείζον εθνικό ζήτημα, βρίσκεται καθημερινά στην ατζέντα όλων των κομμάτων. Ο κύριος Καμμένος, από την πλευρά του λέει ότι δεν θα δεχτεί καμία πρόταση με τη λέξη Μακεδονία. Τελικά έχετε κάποια κοινή γραμμή, στο ζήτημα ως κυβέρνηση; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές του και σας καλεί συνεχώς να τον ενημερώσετε για την πρόοδο των συζητήσεων ενώ ως κυβέρνηση έχετε κατηγορηθεί για μυστικές επαφές με την άλλη πλευρά. Τελικά υπάρχουν μυστικές επαφές; Πιστεύετε ότι η εσωτερική σας διχοστασία θα σας οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες;
Όταν έρθει η στιγμή της τελικής ονομασίας θα ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες και ο ελληνικός λαός. Από την πλευρά της κυβέρνησης το θέμα το χειρίζεται ο κ. Κοτζιάς με την επίβλεψη του Πρωθυπουργού. Εγώ μπορώ να μιλήσω για το κόμμα μου και όχι για άλλα κόμματα, θα ήταν και άκομψο νομίζω. Έχουμε ιστορική ευκαιρία να λύσουμε ένα θέμα που χρονίζει. Κρίμα είναι να χαθεί. Ο κ. Ζαεφ δεν είναι Γκρουέφσκι και αυτό δεν συμβαίνει κάθε μέρα από την άλλη πλευρά των συνόρων. Όλα τα σοβαρά κράτη στο κόσμο έχουν φανερή και μυστική διπλωματία, η ύπαρξη ή μη ύπαρξη μυστικής διπλωματίας δεν αποκαλύπτεται σε συνεντεύξεις. Για να μην υπάρχει όμως καμία σκιά οι διαπραγματεύσεις αυτές βλέπω και έχουν μια μεγάλη δημοσιότητα τίποτα δεν θα μείνει κρυφό αλλά όλα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους. Η βιασύνη πολλές φορές δεν βοηθά.
Κόντρα όμως, έχει ανοιχθεί για άλλη μια φορά, ανάμεσα στην κυβέρνηση σας και την Εκκλησία της Ελλάδος. Η κυβέρνησή σας, διαμηνύει ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα, να εμπλακεται σε εθνικά ζητήματα, όπως είναι το Σκοπιανό. Από την άλλη το κράτος και η κυβέρνηση είναι δύο αλληλένδετες εξουσίες, στη χώρα μας . Γιατι ανοίξατε και πάλι την κόντρα με την Εκκλησία;
Τα πολιτικά ζητήματα άπτονται χειρισμού από τους πολιτικούς και τα θρησκευτικά θέματα αφορούν την Ιεραρχία και την Εκκλησία και όπως λέει και το κατά Ματθαίου Ευαγγέλιο: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ». Η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο, θέτει με πολύ σεβασμό τα όρια και εξηγεί πώς σκεφτόμαστε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα ως πολιτεία. Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι παρά την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου, επικράτησαν ήπιοι τόνοι έναντι των ακροτήτων που είχαμε δει στο παρελθόν.
Θα ήθελα ένα σχόλιο, για το κλείσιμο του Mega. Τι θα γίνει τελικά με τις τηλεοπτικές άδειες. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί με την προσφυγή των καναλιών στο ΣΤΕ;
Σίγουρα το κλείσιμο του MEGA αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη για τον τομέα των τηλεοπτικών καναλιών ιδίως για τους εργαζομένους του τηλεοπτικού σταθμού, θα περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα από αυτούς που έχουν την ευθύνη για το ναυάγιο του έστω και σε επίπεδο αναγνώρισης της ευθύνης.
Είναι σημαντικό να μπει ένα τέλος στην ανομία που τόσα χρόνια κυριάρχησε με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών που χορηγούνταν χωρίς διεξαγωγή διαγωνισμού. Ήρθε η στιγμή οριοθέτησης του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου και όσον αφορά στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών θα γίνει ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών από το ΕΣΡ. Η προσφυγή των καναλιών θα κριθεί από τη δικαιοσύνη και όχι από την κυβέρνηση ή το κόμμα μας.
Ακούγεται πολύ έντονα, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Θα δούμε σύντομα ανασχηματισμό. Και αν ναι θα δούμε κάποια ανατοποθέτησή σας;
Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα δεν έχει περάσει Κυριακή που να μην έχω διαβάσει έστω σε ένα πρωτοσέλιδο σενάρια περί ανασχηματισμού. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού και θα την υλοποιήσει με τον τρόπο και στο χρόνο που εκείνος θα κρίνει, όλα τα υπόλοιπα είναι για να γεμίζουμε σελίδες.
Facebook Comments