Το Μαξίμου χαμηλώνει τον πήχυ για το Σκοπιανό
Εικόνα κινητικότητας και αναμονής εξελίξεων σε Σκοπιανό και ελληνοαλβανικές σχέσεις συντηρεί η κυβέρνηση
Εικόνα κινητικότητας και αναμονής εξελίξεων σε Σκοπιανό και ελληνοαλβανικές σχέσεις συντηρεί η κυβέρνηση
Εικόνα κινητικότητας και αναμονής εξελίξεων σε Σκοπιανό και ελληνοαλβανικές σχέσεις συντηρεί η κυβέρνηση, μετά τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα στο Νταβός.
Σημειώνεται ότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Αλβανία αναμένουν να εισέλθουν σε τροχιά ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα μεν Σκόπια σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., η δε Αλβανία στην Ε.Ε.
Με το αφήγημα περί «εξόδου από τα Μνημόνια τον Αύγουστο», ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση έχουν βάλει μπροστά ένα παράλληλο αφήγημα, αυτό της «αποτελμάτωσης των εθνικών θεμάτων», για να δείξει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι έχει την ικανότητα να χειριστεί τέτοια ζητήματα, να προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και να αναλάβει δεσμεύσεις έναντι του διεθνούς παράγοντα, ΗΠΑ και Ε.Ε., που θα ανανεώσουν τη στήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόσωπό του.
Στο Σκοπιανό, πέραν της κυβερνητικής αισιοδοξίας ότι «μετά από χρόνια ανοίγει γόνιμος διάλογος μεταξύ των δύο χωρών» και των εκατέρωθεν κινήσεων καλής θέλησης, κυριαρχεί θολό τοπίο.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας δεν προγραμματίζει μετά την επιστροφή του από το Νταβός αργά χθες βράδυ ούτε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να τον ενημερώσει για τις επαφές του ούτε κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως κυκλοφόρησε χθες. Στην ερώτηση γιατί απέφυγε ο Ελληνας πρωθυπουργός στις δημόσιες δηλώσεις του στο Νταβός να μιλήσει για κοινή χρήση της σύνθετης ονομασίας της γειτονικής χώρας, κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι ο πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε αυτό στην κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο κ. Ζάεφ απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγή του Συντάγματος -όπως αξιώνει η ελληνική πλευρά- ή είναι δύσκολο αλλά θα προσπαθήσει.
Η βασική πρόβλεψη κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά των Σκοπίων είναι δύσκολο ως απίθανο να υπάρξει συμφωνία. Ενδεχομένως το αντίθετο να λένε και οι Σκοπιανοί κυβερνητικοί παράγοντες. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι η ελληνική κυβέρνηση να δείξει ότι κάτι κινείται με πρωτοβουλία της, να πείσει ότι από την πλευρά της κάνει ό,τι μπορεί και αν υπάρξει νέο αδιέξοδο να μην το χρεωθεί.
Με αυτά ως δεδομένα, οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο συνεχίζονται, αλλά η εικόνα που επικρατεί είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κάτι στα χέρια του ώστε να ξεκινήσει κύκλο ενημέρωσης στην Αθήνα. Ισως κάτι τέτοιο προκύψει μετά τις συνομιλίες που θα έχει ο Μάθιου Νίμιτς την ερχόμενη Τρίτη 30/1 έως Πέμπτη 1/2 σε Αθήνα και Σκόπια. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, αν ο ειδικός διαμεσολαβητής εκ μέρους του ΟΗΕ μείνει στο πλαίσιο των πρόσφατων συναντήσεων της Νέας Υόρκης, δύσκολα θα υπάρξει σύντομα «λευκός καπνός» στο Σκοπιανό.
Στο εσωτερικό, ωστόσο, το παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζεται. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έχει σιωπήσει εδώ και ημέρες. Τους ΑΝ.ΕΛ. εκπροσωπεί σε αυτή τη φάση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος σε κάθε του δημόσια παρέμβαση και πριν καν ερωτηθεί απαντά ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Την ίδια ώρα, κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης καλούν τον κ. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ. να αλλάξουν στάση, λέγοντας πως αν ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια έρθει στη Βουλή και υπερψηφιστεί, τότε η συμφωνία θα είναι νόμος του κράτους και αν ο κ. Καμμένος δεν συμφωνεί με το νόμο, θα παρανομήσει…
Κινητικότητα φαίνεται ότι υπάρχει και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ράμα στο Νταβός. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Αλβανία προετοιμάζουν συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει το δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αλβανία, ώστε να προωθηθούν τα ζητήματα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ανάμεσά τους και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Facebook Comments