Υπουργείο Οικονομικών χωρίς σημιταριό γίνεται; (Δε γίνεται)!
Και ναι λοιπόν! Όπως είχα γράψει και σε προηγούμενο άρθρο, ο νέος υπουργός οικονομικών είναι (ακόμη) ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος του Κώστα Σημίτη
Και ναι λοιπόν! Όπως είχα γράψει και σε προηγούμενο άρθρο, ο νέος υπουργός οικονομικών είναι (ακόμη) ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος του Κώστα Σημίτη
Ο ίδιος είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978).
Έχει επίσης διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής (στη συνέχεια τακτικός) Καθηγητής στο Rutgers University (1989-1993).
Η συνεργασία του με τον κ. Σημίτη ξεκίνησε την τετραετία 2000–2004 όπου και διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού. Στο ίδιο πόστο βρέθηκε και επί πρωθυπουργίας του Λουκά Παπαδήμου, ενώ στο παρελθόν ειχε διατελεσει και Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).
Ο ίδιος είναι ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research, Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι επίσης μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC. Τέλος, είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard.
Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά, μεταξύ άλλων το American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά. Οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν μέσα στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999).
Μετά την ολοκλήρωση του (σαρωτικού) ανασχηματισμού και τη δική μας αμηχανία μπροστά στα (αρκετά) ονόματα που μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν, ο Γκίκας Χαρδούβελης αποτελεί θετική έκλπηξη για το υπουργείο Οικονομικών και θεωρείται από τους περισσότερους ως ο καταλληλότερος για αυτή τη θέση.
Το έργο που έχει βέβαια μπροστά του ο νέος τσάρος της οικονομίας, είναι μεγάλο και δύσκολο. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει…
Facebook Comments