• Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι πιθανόν να είναι υψηλότερα από αυτά που αποτιμά η αγορά, το 2015-2016.
  • Οι αποδόσεις του γερμανικού bund, είναι πιθανό να κινηθούν ανοδικά και πάλι.
  • Το εμπορικό πλεόνασμα δε θα μπορούσε να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα και αυτό θα ασκούσε πτωτικές πιέσεις στο ευρώ.

Μετά από 18 μήνες σε ύφεση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έχει σημειώσει άνοδο τα τελευταία τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, έστω και αν η άνοδος αυτή είναι μικρή. Οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να σημειώνουν άνοδο, ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έχοντας μειώσει τις επενδύσεις τους σε χαμηλά επίπεδα. Οι επιπτώσεις από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να εκμηδενιστούν τα επόμενα χρόνια. Προβλήματα όπως, η περιορισμένη πιστωτική επέκταση, η υψηλή ανεργία και ο αποπληθωρισμός, αναζητούν ουσιαστικές λύσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αποφάσισε τη λήψη κάποιων μέτρων προκειμένου να τονώσει τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη. Αυτό που η αγορά συζητά περισσότερο είναι η απόφαση για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,10% σε μια προσπάθεια να αποσυρθούν τα πλεονάζοντα κεφάλαια των τραπεζών. Πολλοί οίκοι παραμένουν σκεπτικοί ως προς το αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί και φέρνουν ως παράδειγμα μια αντίστοιχη ενέργεια στη Δανία, το 2012, όπου οι τράπεζες μετακύλησαν το κόστος στους πελάτες τους.

Ευρωπαϊκή Περιφέρεια

Από την περασμένη Πέμπτη, έχει ενταθεί και το ράλι των ευρωπαϊκών περιφερειακών ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να έχουν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία). Δεδομένων των μέτρων που ανακοινώθηκαν και πάντα υπό το φόβο ενός QE, οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν πτωτικές, ενώ τα κεφάλαια φαίνεται ότι θα αναζητήσουν κατεύθυνση στις μετοχές και κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Τα περιφερειακά χρηματιστήρια δείχνουν να έχουν βρει την κατάλληλη στήριξη και οι επόμενοι μήνες αναμένονται ιδιαίτερα θερμοί. Άλλωστε τα χρηματιστήρια των χωρών αυτών έχουν μείνει πίσω στο ράλι των τελευταίων πέντε ετών.

Ευρώ

Το ευρώ σημείωσε άνοδο στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ και αυτό μεταφράζεται με δυο διαφορετικές θεωρίες. Η πρώτη είναι αυτή που θέλει την αγορά να κρίνει τα μέτρα ανεπαρκή και να οδηγείται σε αγορές του ευρωπαϊκού νομίσματος. Η δεύτερη είναι αυτή που θεωρεί ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της Ευρωζώνης έχουν θετικά στοιχεία αλλά και θετικές προοπτικές και αυτό στηρίζει το ευρώ.

Facebook Comments