Περίπου 1.000 δημοσιογράφοι απ΄ όλη την Ευρώπη παρακολούθησαν στο τοπικό κοινοβούλιο της Βαρκελώνης τη Δευτέρα ένα νέο επεισόδιο του γνωστού πολιτικού δράματος. Οι εκπρόσωποι των διεθνών μέσων ενημέρωσης ήλπιζαν είτε σε μια εκλογική διαδικασία ερήμην του έκπτωτου τοπικού πρωθυπουργού, είτε σε μια απροσδόκητη εμφάνιση του Κάρλες Πουτζντεμόν στη βουλή.

Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Στις 10 π.μ. ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τορέντ ανακοίνωνε την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα δήλωνε ότι θα φθάσει μέχρι τα άκρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Κάρλος Πουτζντεμόν. Ίσως ο πρώην πρωθυπουργός να ήλπιζε ότι οι βουλευτές θα αγνοούσαν την απόφαση του ισπανικού συνταγματικού δικαστηρίου, η οποία προϋποθέτει παρουσία του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Όμως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας θέλει, όπως όλα δείχνουν, να κερδίσει χρόνο και έτσι ανέβαλε την διαδικασία χωρίς να ορίσει νέα ημερομηνία. Με την απόφαση αυτή παραβιάζει μεν τον κανονισμό της τοπικής βουλής που θέτει διορία μέχρι σήμερα, 31 Ιανουαρίου, όμως όλα αυτά είναι, όπως φαίνεται, “ψιλά γράμματα” για τους καταλανούς οπαδούς της ανεξαρτησίας.

Τριγμοί στους κόλπους της κυβερνητικής συμμαχίας

Την ώρα που τα τηλεοπτικά συνεργεία μάζευαν τον εξοπλισμό τους, ισπανοί δημοσιογράφοι κατέβαλλαν προσπάθειες να εξηγήσουν στο ισπανικό κοινό που οδηγεί η απόφαση του προέδρου του τοπικού κοινοβουλίου. Ο Αντόνιο Φερέρας από το τηλεοπτικό πρόγραμμα La Sexta εκτιμούσε σε ανταπόκρισή του, ότι ενδεχομένως η πολιτική συμμαχία υπέρ της ανεξάρτητης Καταλονίας να προχωρήσει τώρα αναγκαστικά σε καθορισμό νέου υποψηφίου για την πρωθυπουργία προκειμένου να μετουσιώσει, με κάποιο τρόπο, το εκλογικό αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται και νέα προσφυγή των Καταλανών στις κάλπες.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω στη συνοικία El Born η ζωή συνεχίζεται. Ένα ζευγάρι επικρίνει ωστόσο τον πρώην πρωθυπουργό που ζει εξόριστος στις Βρυξέλλες: «Έκανε ένα μεγάλο λάθος και τώρα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Παραβίασε τους νόμους, οπότε το μόνο που μένει τώρα είναι να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο υποψήφιο». Όμως οι οπαδοί της ανεξαρτησίας δεν πτοούνται. Στο τέλος η Καταλονία θα γίνει ανεξάρτητη, δηλώνει ο Ζορντί εκφράζοντας την ελπίδα ότι πολύ σύντομα ο Κάρλος Πουτζντεμόν θα επιστρέψει για να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η συνεχιζόμενη παράταση του πολιτικού δράματος κάνει ωστόσο εμφανή ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Την ώρα που μέλη του κόμματος του Πουτζντεμόν PDeCat και μερικοί αριστεροί βουλευτές του κόμματος CUP παρέμειναν χθες μέχρι αργά το μεσημέρι στην βουλή για να διαμαρτυρηθούν για την αναβολή της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της βουλής από το συγκυβερνών ERC εμμένει ότι η αναβολή ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή. Σύμφωνα με πληροφορίες Κ. Πουτζντεμόν και Ρ. Τορέντ δεν συνομιλούν πλέον μεταξύ τους. Συνεργάτες του προέδρου της βουλής διέδιδαν στους διαδρόμους του κοινοβουλίου ότι ο Ρ. Τορέντ προσπάθησε πέντε φορές να επικοινωνήσει μάταια με τον πρώην πρωθυπουργό για να πληροφορηθεί τα σχέδιά του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αυτά δεν παραπέμπουν σε μια καλή πολιτική συνεργασία εντός του κυβερνητικού σιναπισμού.

Facebook Comments