Παρατηρώντας τις αμερικανικές μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες νιώθω ότι κάθε βράδυ που κλείνει η κεφαλαιαγορά έχουμε πάρτι! Η διάθεση για ρίσκο φαίνεται ότι ισχυροποιήθηκε από χθες όταν ο δείκτης S&P 500 άγγιξε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η αισιοδοξία μάλιστα συνεχίζεται και κατά τη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών με τα νομίσματα που σχετίζονται με τις μετοχές, δηλαδή τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και τη στερλίνα να εκτινάσσονται σε νέα υψηλά έναντι του δολαρίου, ενώ και οι δείκτες των ευρωπαϊκών μετοχών διαπραγματεύονται με κέρδη.

Η σημερινή αισιοδοξία αποτυπώθηκε προφανώς και στις πωλήσεις ιταλικών ομολόγων λήξης το 2016, 2017 και 2028 με χαμηλότερη απόδοση παρά την πολιτική αβεβαιότητα και το κυβερνητικό κενό που επικρατεί στη χώρα. Η δημοπρασία ομολόγων λήξης το 2016 πραγματοποιήθηκε με μέση απόδοση 2,29% έναντι 2,48% αντίστοιχης δημοπρασίας του Μαρτίου.

Επίσης, σήμερα η ΕΚΤ δημοσίευσε το μηνιαίο report της αναφέροντας ότι περιμένει σταδιακή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και το ρίσκο των προοπτικών είναι καθοδικό. Το περιεχόμενο της έκθεσης αντανακλά τις δηλώσεις του Mario Draghi μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ και επομένως δεν άσκησε σημαντική επιρροή στο συνάλλαγμα.

Η στερλίνα φαίνεται ότι έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από τις τάσεις ρίσκου, ενώ την τελευταία ώρα κάτι τέτοιο αποτυπώνεται και στο ευρώ που ξεπέρασε κατά πολύ τα 1,3100 δολάρια. Η στερλίνα σημείωσε νέα υψηλά επτά εβδομάδων λίγο κάτω από το 1,5400 έναντι του δολαρίου με την επόμενη πιθανή αντίσταση στο 1,5419, στο 38,2% της διόρθωσης από την πτώση από τα υψηλά του Ιανουαρίου στα χαμηλά του Μαρτίου. Πιθανή στήριξη στην πρώην αντίσταση γύρω από το 1,5250.

 

Benjamin Spier, DailyFX Research                                                                 

Facebook Comments