Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Ρέντσι!
Έτοιμη φαίνεται πως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να «βοηθήσει» την γειτόνισσα Ιταλία -σύμφωνα πάντα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δημοσιεύματα
Έτοιμη φαίνεται πως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να «βοηθήσει» την γειτόνισσα Ιταλία -σύμφωνα πάντα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δημοσιεύματα
…Από την δική του πλευρά ο κ. Ρέντσι όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν, θα χρησιμοποιήσει την εξαμηνιαία κυκλική προεδρία της ΕΕ, την οποία αναλαμβάνει η Ιταλία τον επόμενο μήνα, με σκοπό να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία στις χώρες που επιθυμούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους (σαν την Ελλάδα δηλαδή αχαχα). Υπό αυτό τον όρο (την προώθηση δηλαδή μεταρρυθμίσεων) ο Ιταλός πρωθυπουργός θα διεκδικίσει την εύνοια της Γερμανίας και της ΕΕ, με αντάλλαγμα… την στήριξη του στην υποψηφιότητα Γιούνκερ. Σήμερα λοιπόν, αναμένεται συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ρώμη και αν όπως όλα δείχνουν η ΕΕ αποδεχθεί το ιταλικό αίτημα για δημοσιονομική χαλάρωση, η ιταλική οικονομία θα πάρει βαθιά ανάσα μετά από 4 δύσκολα χρόνια για τη χώρα…
…Αλλά ας αφήσουμε για λίγο τον “cool Mateo” και τους αγαπημένους ιταλούς «γείτονες» και ας πάμε στα δικά μας. Γιατί μπορεί η ιταλική προεδρία να προσπαθήσει να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ, αλλά τέτοια προσπάθεια δυστυχώς δεν είδαμε από την Ελλάδα. Και για την ακρίβεια ούτε τώρα βλέπουμε. Ενώ λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς, προαναγγέλλει μέτρα ανακούφισης και μείωσης όλων των φορολογικών βαρών, την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά…
…Αφού λοιπόν δε βλέπουμε άσπρη μέρα από την ελληνική κυβέρνηση, ας περιμένουμε τουλάχιστον να δούμε από την ιταλική, που φαίνεται πως με την επερχόμενη προεδρία της αλλά και την έντονη πίεση της στην ΕΕ θα καταφέρει το αναγκαίο (δηλαδή το αυτονόητο). Ο Ματέο Ρέντσι δείχνει τον δρόμο για την αλλαγή πολιτικής που χρειάζεται η ΕΕ, «απαιτώντας» από τον Βορρά να καταλάβει ότι οι χώρες του Νότου δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Και μπορεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων να ακούγεται λίγο «ακριβή» εκεί στο Βερολίνο, φαίνεται όμως πως αυτή τη φορά δεν έχει άλλη επιλογή.
Facebook Comments