Ο οίκος αξιολόγησης Moodys αναθεωρεί επί τα βελτίω – στο 0,4% από 0% – την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2014, ενώ χαρακτηρίζει ως «θετικό πιστωτικό γεγονός» (Credit Positive) την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού στο 5μηνο 2014, αλλά και την σταδιακή απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

O οίκος Moodys κάνει εγκωμιαστικά σχόλια για τη σημαντική δημοσιονομική πρόοδο τα τελευταία δυο έτη, αλλά ειδικά για το γεγονός ότι στο 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 711 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου των 208 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηρίζει δε ως «θετικό πιστωτικό γεγονός» (Credit Positive) το ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση επιτεύχθηκε εν μέσω των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών και σε δυσμενές πολιτικό περιβάλλον. «Τα φορολογικά έσοδα υπεραπέδωσαν τους πρώτους πέντε μήνες του έτους του στόχου κατά 1,6%, αποδεικνύοντας ότι οι τοπικές και οι ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου δεν οδήγησαν σε αστοχίες», ενώ υπογραμμίζει ότι η υπεραπόδοση έναντι των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα έρχεται ως αποτέλεσμα και του ορθού ελέγχου των δαπανών.

Αναφορικά με την ανάπτυξη, εμφανίζεται πιο αισιόδοξος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και εκτιμά πως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα σημειώσουν αύξηση το 2014, κυρίως λόγω της υψηλής απορρόφησης πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, αλλά και της επανεκκίνησης μεγάλων οδικών έργων. Στο σκέλος των εξαγωγών υποστηρίζει πως κυρίως μέσω του τουρισμού οι εξαγωγές υπηρεσιών θα συνεχίσουν να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη. Στη βάση αυτή αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το 2014 στο 0,4% από 0% προηγουμένως.

Θετικές προβλέψεις γίνονται και για τις ελληνικές τράπεζες, όπου αναμένει σταδιακή βελτίωση του χρηματοδοτικού τους προφίλ τα επόμενα δύο έτη. Ο οίκος χαρακτηρίζει ως «credit positive» τη συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ την οποία αποδίδει στην επανα-πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Σημειώνει σχετικά πως η μείωση κατά 18,2% που κατέγραψε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο από την ΕΚΤ οφείλεται κυρίως στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από ιδιώτες επενδυτές. Ο οίκος αναφέρει πως το τελευταίο τρίμηνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αντλήσει 10,1 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια και ομόλογα πρώτης εξασφάλισης, κάτι που τις έχει βοηθήσει να εξαλείψουν την χρηματοδότηση από τον ELA.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Moodys εκτιμα πως έως ότου τα πιστωτικά ιδρύματα επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη των καταθέσεων τους και επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους. Τέλος, αναφέρει πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει ζημιογόνο και το 2014, λόγω των προβλέψεων για επισφάλεις παιτήσεις, οι οποίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Facebook Comments