Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του David Cameron εγκατέλειψαν τον Βρετανό πρωθυπουργό, λίγες ώρες πριν την μεγάλη αναμέτρηση για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντάς τον να αντιστέκεται ουσιαστικά μόνος στον διορισμό του Jean-Claude Juncker στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt και ο Ολλανδός ομόλογός του Mark Rutte, δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του κ. Juncker αν τον υποστηρίξει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, όταν πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών για τον διορισμό του υποψηφίου, μολονότι νωρίτερα συνάσσονταν με τον κ. Cameron και επέκριναν την διαδικασία.

Η Angela Merkel παρενέβη προσπαθώντας να αποτρέψει το να μετατραπεί η απομόνωση του Βρετανού συναδέλφου της, σε διπλωματική διαμάχη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει στην μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως και ο κ. Rutte ξεχωριστά, κάλεσαν τον κ. Cameron και τον διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ και ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειές του να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η ένωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Downing St.

Όμως το τηλεφώνημα της κας Merkel καθρεφτίζει την ευρεία αγωνία που επικρατεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους, ότι η αναμενόμενη ήττα του κ. Cameron στην σύνοδο, θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών και θα προκαλέσει νέες απειλές από το Westminster για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο κ. Cameron έχει ήδη πει ότι ο διορισμός του κ. Juncker θα δυσχεράνει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και η Downing St αρνείται να διασκεδάσει τις φημολογίες ότι ο πρωθυπουργός ίσως απειλήσει να ταχθεί υπέρ της βρετανικής εξόδου ή να επιταχύνει το προγραμματισμένο για το 2017 δημοψήφισμα για την παραμονή.

Το πρωθυπουργικό γραφείο αφήνει ευχαρίστως να κυκλοφορούν τέτοιες φημολογίες, σε μια προσπάθεια να πείσει την ΕΕ να κάνει πίσω και να μην υπερψηφίσει τον κ. Juncker.

Μόνο ο Viktor Orbán, ο αμφισβητούμενος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, παραμένει ένα πιθανό δεύτερο «όχι» στην ψηφοφορία.

Η Downing Street δεν είχε καμία επαφή με τον κ. Juncker από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η εκστρατεία του για την προεδρία, μια αδιαλλαξία που οι υποστηρικτές του κ. Juncker προβλέπουν ότι θα αποβεί εναντίον της, όταν ανατεθούν στα κράτη μέλη τα πανίσχυρα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν.

«Οι χώρες που τον στηρίζουν θα έχουν απαιτήσεις», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης και σύμμαχος του κ. Juncker. «Οι δύο χώρες που λένε όχι δεν μπορούν να περιμένουν χάρες. Γιατί να δώσεις δώρο σε κάποιον που σου αντιτίθεται; Ο κ. Cameron θα υποστεί τις επιπτώσεις».

Ένα από τα «θύματα» μπορεί να είναι η Helle Thorning-Schmidt, πρωθυπουργός της Δανίας και σύμμαχος της Βρετανίας, που θεωρείται φαβορί για την άλλη υψηλόβαθμη θέση της ΕΕ που προσφέρεται, αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διπλωμάτες σχολίασαν ότι η θέση μπορεί αντ αυτής να δοθεί σε ηγέτη της ευρωζώνης, γιατί η υποψηφιότητά της θεωρείτο παραχώρηση στον κ. Cameron. Η Δανία, αναλόγως με την Βρετανία, έχει δικαίωμα “opt-out”, επιλογής εξόδου, από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στις τελευταίες ημέρες πριν την διήμερη σύνοδο, που ξεκινά με επετειακό δείπνο για τον α΄ παγκόσμιο πόλεμο, ο κ. Cameron και οι βοηθοί του, έχουν ξεκαθαρίσει στους αξιωματούχους των Βρυξελλών και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ότι δεν πρόκειται να επιδιώξουν συμβιβαστική διαπραγμάτευση για την ανάθεση στον κ. Juncker, μια θέση που έχει φέρει σε δύσκολη θέση ακόμη και τους στενούς συμμάχους.

Ο Herman Van Rompuy, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα προεδρεύσει της συνόδου, συνάντησε απόλυτη αντίσταση, όταν προσπάθησε να βρει μια διέξοδο κατά την διάρκεια σύντομης συνάντησής του με τον κ. Cameron. «Ούτε καν συζητήθηκε το θέμα», δήλωσε ένας διπλωμάτης που ενημερώθηκε για την συνάντηση.

Ο Alex Stubb, ο νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας και ένας από τους πιο φιλο-βρετανούς ηγέτες της Ευρώπης, ζήτησε από τον κ. Juncker να προσεγγίσει τον κ. Cameron μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής, προτρέποντάς τον να υιοθετήσει ορισμένες από τις βρετανικές ιδέες για την οικονομική μεταρρύθμιση. Όμως παράλληλα απέρριψε το βρετανικό αίτημα να επιλεγεί ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν με πλειοψηφία, όπως στο παρελθόν.

«Πιστεύω ότι στην ευρωπαϊκή ενοποίηση έχουμε φτάσει στο σημείο όπου δεν μπορούμε να προχωράμε με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή», είπε ο κ. Stubb στους Financial Times.

Αλλοι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βρετανίας, σχολιάζουν ότι η βρετανική τακτική έχει δυσκολέψει πολύ την προσπάθειά τους να την υποστηρίξουν.

«Η τόσο επιθετική στάση της Βρετανίας τρομάζει τους πάντες, ακόμη και τους φίλους της», είπε ένας πρεσβευτής Ευρωπαϊκής χώρας, που έχει επιφυλάξεις για τον Juncker. «Θα γυρίσει εναντίον της Βρετανίας. Όταν κινητοποιούνται συγκεκριμένες αρνητικές δυνάμεις, μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

ΠΗΓΗ: FT.com

Facebook Comments