Τη διαδικασία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας, Αναστάσιου Πετρόπουλου, που αναρτήθηκε σήμερα, Δευτέρα (12/02/2018) στη «Διαύγεια».

Συγκεκριμένα:

Ορίζει ρητά ότι αίτηση για ρύθμιση μπορούν να υποβάλουν και οι αγρότες, καθώς και όσοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών ως αυτοαπασχολούμενοι, ανεξαρτήτως αν θεωρείται ότι δεν ασκούν, κατά τα τυπικά κριτήρια, επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. ανταποκριτές ξένου Τύπου).

Διευκρινίζει ότι ρυθμίζονται και τα πρόστιμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που υπάγονται στην έννοια της βασικής οφειλής, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ορίζει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Επιτρέπει τη ρύθμιση οφειλών που αμφισβητούνται δικαστικά από τον οφειλέτη. Με αυτόν τον τρόπο, οι οφειλέτες αποφεύγουν επιπλέον επιβαρύνσεις.

Ειδικότερα:

A.

Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και

  • οι συνολικές οφειλές προς το σύνολο των πιστωτών δεν υπερβαίνουν το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή / και
  • οι οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. υπερβαίνουν το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των συνολικών οφειλών τους (διμερής).

B.

Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013), αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, με οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. έως 50.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και τα πρόσωπα που έχουν οι ίδιοι την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Διευκρινίζεται ότι στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα εντάσσεται και το εισόδημα από επιχειρηματική αγροτική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει:

1.Να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 3 του ν. 4469/2017 κατά τα οποία, σε μια τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις (3) χρήσεις, πριν την υποβολή της αιτήσεως:

  • Οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων
  • Οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα έχουν θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση (equity).

2. Να μη συντρέχουν οι εξαιρέσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 2 του ν.4469/2017, δηλαδή δε δύνανται να υποβάλλουν αίτημα βάσει των διατάξεων της παρούσας:

  • Πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τέτοιων ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα
  • Πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τέτοιων παροχών που λειτουργούν στην Ελλάδα
  • Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων και οι διαχειριστές αυτών

Δείτε όλη την εγκύκλιο εδώ

Facebook Comments