O νέος διοικητής της Fed παρουσίασε ένα θετικό outlook για την αμερικανική οικονομία, υποσχόμενος να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων και να αποφύγει μια υπερθέρμανση της οικονομίας.

Αποτυπώνοντας τη γραμμή που αναμένεται να ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της, και ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις από το “μέτωπο” της Fed, ο Powell σπεύδει να εκτονώσει τις ανησυχίες που έχει πυροδοτήσει η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές, σημειώνοντας ότι οι έντονες διακυμάνσεις που έχουν σημειωθεί την τελευταία περίοδο στα ταμπλό, δεν αναμένεται να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο outlook της οικονομίας.

Ο επικεφαλής της Fed, στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Κογκρέσου έπειτα από τον διορισμό του, θα εκπέμψει αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά στις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, κάνοντας μνεία και στις θετικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Στο κείμενο της κατάθεσής του, ειδικότερα, επισημαίνει ότι η αμερικανική αγορά εργασία παραμένει ισχυρή, παρατηρώντας πως η αύξηση των μισθών “ανεβάζει ρυθμούς”, ενώ ενισχυμένες είναι και οι καταναλωτικές δαπάνες.

Οι πρώτες ημέρες του κ. Πάουελ στο τιμόνι της Fed συνέπεσαν με βίαιες κινήσεις στις παγκόσμιες αγορές μετοχών. Ο ίδιος τόνισε πως η κεντρική τράπεζα δεν βλέπει οι εξελίξεις αυτές να έχουν επηρεάσει σημαντικά τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό.

Facebook Comments