Μεγαλώνει το βάρος των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και των συνεργατικών, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για εξομάλυνση της κατάστασης.

Υπό το φως των συζητήσεων για επίσπευση των εκποιήσεων των εξασφαλίσεων, νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όχι μόνο δεν σταθεροποιήθηκαν αλλά αυξήθηκαν.

Τον Μάιο του 2014 τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πέραν των 90 ημερών αναρριχήθηκαν στα €27,5 δισ. από €27,3 δισ. που ήταν πριν ένα μήνα.

Η αύξηση προκύπτει εν μέρει από τις αναδιαρθρώσεις δανείων που για έξι μήνες συνεχίζουν να μετρούν ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στις τράπεζες το ποσοστό των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν ανήλθε στο 14,27% από 13,93% τον Απρίλιο. Στα ΣΠΙ, που μόλις πρόσφατα άρχισαν να οργανώνουν το σχετικό τμήμα, τα δάνεια υπό αναδιάρθρωση περιορίστηκαν στο 3,92% από 4,58% που ήταν τον Απρίλιο.

Από τότε που άρχισαν οι αναδιαρθρώσεις έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες για να εξέλθουν κάποια δάνεια από την κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο συνεργατισμό εστιάζεται κυρίως σε πιστώσεις που δόθηκαν σε νοικοκυριά, οι οποίες αποτελούν το 78,2% του δανειστικού χαρτοφυλακίου των €13,3 δισ. του συνεργατισμού.

Από τις πιστώσεις €5,1 δισ. που δόθηκαν για ιδιοκατοίκηση, δεν εξυπηρετείται το 46,55% και από τα δάνεια €4,53 δισ. που δόθηκαν για καταναλωτικούς σκοπούς, δεν εξυπηρετείται το 62,64%.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα συνεργατικά αναρριχήθηκε σε ένα μήνα στο 52,62% από 51,71%

Στις τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται και έφθασαν το 43,59% του συνόλου των δανείων από 43,25% που ήταν τον Απρίλιο.

Το Δεκέμβριο του 2013 το ποσοστό των NPLs ανερχόταν στο 40,1% ενώ τον Ιούνιο του περασμένου έτους σε μόλις 27,9%. Έκτοτε η ανεργία μειώθηκε από το υψηλό του 17,5% που είχε φθάσει, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι στα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνονται αρκετές στρατηγικές χρεοκοπίες.

Στις επιχειρήσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 48,31% από το σύνολο δανείων €29,5 δισ. και στα νοικοκυριά στο 44,70% από το σύνολο δανείων €14 δισ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών στις επιχειρήσεις είναι στα δάνεια για κατασκευαστικές εργασίες.

Από τα €7,2 δισ. δανείων που δόθηκαν στους developers δεν εξυπηρετείται το 70,12%.

Facebook Comments