Ακόμα δεν έχουμε δει το πραγματικό μέγεθος της φούσκας και τη φρενίτιδα που την ακολουθεί, τονίζει η GMO

Παρά τη σοκαριστική πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ πρώτου τριμήνου την οποία δεν είχε προβλέψει κανένας και παρά τη σημαντική μείωση των εταιρικών κερδών, οι αγορές έχουν κινηθεί, αργά αλλά σταθερά, προς υψηλότερα επίπεδα τους τελευταίους μήνες. η μεταβλητότητα έχει σημειώσει πτώση σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις. Ο κανόνας για τον πρώτο μήνα του έτους (δηλαδή όπως κλείσει ο πρώτος μήνας, κλείνει το έτος) έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικός. Όλα λοιπόν δείχνουν να είναι καλά και αυτό διατηρεί στο ακέραιο τη τελευταία πρόβλεψή μας ότι μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον φούσκας όπου ο S&P 500 θα βρεθεί στις 2.250 μονάδες, σύμφωνα με τον Jeremy Grantham της GMO.

Όλο αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μια φρενίτιδα από deals. Ο Jeremy Grantham, υπερτονίζει ότι τα deals που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα και όταν αναφέρεται σε φρενίτιδα εννοεί ότι θα δούμε αύξηση των επιχειρηματικών συμφωνιών σε επίπεδα τα οποία δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν. Οι λόγοι στους οποίους αποδίδει αυτή τη σκέψη είναι οι ακόλουθοι. 

Πρώτον, το κόστος αποπληρωμής του χρέους είναι εξαιρετικά μικρό. 

Δεύτερον, τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και αναμένεται να διατηρηθούν κοντά σε αυτά τα επίπεδα.

 Τρίτον, αν και η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στην έκτη χρονιά ανόδου, δείχνει σα να μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης μόλις πριν από 12 μήνες. Όλα αυτά είναι πολύ θετικά στοιχεία για κάποιον που θέλει να διαπραγματευτεί ένα deal.

Σύμφωνα με τη GMO, τα επόμενα 1-2 χρόνια θα καταρριφθεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε επιχειρηματικές συμφωνίες και αυτό θα οδηγήσει τις αγορές στα επίπεδα μιας πραγματικής φούσκας η οποία θα απειλήσει και πάλι την παγκόσμια οικονομία και θα οδηγήσει σε ένα ηχηρό σκάσιμο.

Facebook Comments