Το φαινόμενο του αντισημιτισμού δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον ρατσισμό και τον άνθρωπο. Έχει τις βάσεις του από την αρχαιότητα και φθάνει μέχρι σήμερα, εκδηλούμενος πότε σε μια χώρα, πότε σε πολλές μαζί, με αποκορύφωμα βέβαια, την βιαιότερη ιστορικά έφραση του, στη Ναζιστικη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ.

Σήμερα, παρακολουθούμε την συστηματική αντίθεση προς την Εβραϊκή φυλή, σε αρκετές χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), κυρίως από ημιμαθείς και φανατισμένες μειονότητες ή ακροδεξιές οργανώσεις.

Τα τελευταία γεγονότα στη Γάζα, έχουν προκαλέσει έξαρση αυτού του φαινομένου παγκοσμίως, με έντονες αντιδράσεις αλλά και οργισμένες διαδηλώσεις για την (επεκτατική) πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ.  Δυστυχώς, το αποτέλεσμα ήταν οι συγκεντρώσεις στήριξης και αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, να θέτουν πολλές φορές στο στόχαστρο εβραϊκές κοινότητες ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων…

Στη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων, αψηφώντας την απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν ήταν πολλά, με εβραϊκές σημαίες να καίγονται και καταστήματα της πόλης λεηλατούνται, κυρίως παντοπωλεία με εβραϊκά προϊόντα διατροφής. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, χαρακτήρισε την καταπολέμηση του αντισημιτισμού εθνική στρατηγική, ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ κατήγγειλε «σοβαρά αδικήματα» και «αντισημιτικές βιαιότητες». «Οταν στρέφεται κανείς εναντίον μιας συναγωγής, όταν καίει ένα παντοπωλείο γιατί ανήκει σε Εβραίο, διαπράττει μια αντισημιτική ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Με αφορμή τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που οργανώνονται τελευταία, η «έκρηξη του αντισημιτικού μίσους» καταγγέλθηκε και στη Γερμανία. Αυτή τη φορά, από το Κεντρικό Ισραηλίτικό Συμβούλιο. «Παρακολουθούμε επί του παρόντος μια ολέθρια και βίαιη έκρηξη μίσους εναντίον των Εβραίων, κάτι που μας σοκάρει και μας αφήνει κατάπληκτους. Δεν πιστεύαμε ότι θα ήταν δυνατόν να ακούσουμε αντισημιτικά συνθήματα στους δρόμους της Γερμανίας, να τα φωνάζουν με τον πιο εμετικό και πρωτόγονο τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της χώρας, Ντίτερ Γκράουμαν. Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά, ότι «οι Εβραίοι απειλούνται και πάλι στη Γερμανία και κάποιες φορές πέφτουν θύματα επιθέσεων, οι συναγωγές μπαίνουν στο στόχαστρο».

Όσο για την χώρα μας; Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της διεθνούς οργάνωσης εναντίον του αντισημιτισμού Anti-Defamation League (ADL) σε 102 χώρες του κόσμου, η Ελλάδα είναι η χώρα με τα πιο έντονα αντιεβραϊκά αισθήματα στη Δυτική Ευρώπη, ενώ κατετάγη  17η στην κατάταξη των 102 χωρών. Από την ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε επίσης ότι μόνο το 54% των συμμετεχόντων γνώριζε τι είναι το Ολοκαύτωμα. Οι «λαϊκοί μύθοι» περί Εβραίων που «μας ζηλεύουν», «θέλουν το κακό μας», υπήρχαν ανέκαθεν στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια τείνουν να ακούγονται όλο και περισσότερο, ενώ σαφής είναι και ο επηρεασμός του κόσμου από τη ρητορική της Χρυσής Αυγής.

Και ας μη ξεχνάμε, ότι η άνοδος όμως του αντισημιτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, έρχεται σε μία περίοδο που οι ακροδεξιές φωνές όλο και πληθαίνουν. Τα τρομαχτικά ποσοστά ακροδεξιών κομμάτων σε Γαλλία, Αγγλία, Δανία, αλλά και Νορβηγία, Ολανδία, Πολωνία, Φινλανδία και φυσικά Ελλάδα, προκαλούν έντονη ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρίζοντας για ακόμη μία φορά τα θεμέλια της…

Και φτάνουμε λοιπόν στην ουσία του θέματος. Από τη μία έχουμε την παγκόσμια κατακραυγή αλλά και την οργισμένη κριτική, στην πολιτική βομβαρδισμών της Γάζας από το Ισραήλ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντισημιτισμός . Από την άλλη πλευρά, έχουμε τις «αιώνες συνομωσιολογίες» γύρω από την εβραϊκή  φυλή, που δεν πρόκειται να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη (πιθανότατα δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ). Αυτό όμως, δεν μπορεί να δικαιολογήσει κανένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως είναι το Ολοκαύτωμα. Πόσο μάλλον να το αμφισβητήσει.

Ελευθερία σημαίνει απαλλαγή απο τον φόβο, τις αδυναμίες, την προκατάληψη, το μίσος. Μία ιστορία, που είναι ποτισμένη ανά τους αιώνες με αίμα, δυσκολεύει το δρόμο. Μέχρι και σήμερα, λίγοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να είναι πραγματικά ελεύθεροι. Στο χέρι μας ειναι, να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά, αναγνωρίζοντας τα λάθη…  χωρίς προκαταλήψεις.
 

Facebook Comments