Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
Ένας επενδυτής που ασχολείται με την αγορά συναλλάγματος πρέπει να έχει γνώση τι είναι οι Κεντρικές Τράπεζες και τις νομισματικές πολιτικές
Ένας επενδυτής που ασχολείται με την αγορά συναλλάγματος πρέπει να έχει γνώση τι είναι οι Κεντρικές Τράπεζες και τις νομισματικές πολιτικές
Εάν κάποιος επενδυτής είναι νέος στην αγορά συναλλάγματος αλλά έχει εμπειρία από τις χρηματιστηριακές αγορές, τότε θα μπορούσαμε να σκεφτόμαστε τη συνεδρίαση μιας Κεντρικής Τράπεζας ως το ισοδύναμο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για μία εταιρία. Όπως και σε μία ανακοίνωση αποτελεσμάτων έτσι και σε μία συνεδρίαση Κεντρικής Τράπεζας οι επενδυτές είναι σε επαγρύπνηση προκειμένου να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν πιθανές ευκαιρίες και να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη τους.
Όταν συνεδριάζει μία Κεντρική Τράπεζα τότε οι αξιωματούχοι συζητούν τις προοπτικές της οικονομίας και ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να επιτευχθούν οι μακροοικονομικοί στόχοι.
Καταλαβαίνοντας τον τρόπο λειτουργίας των Κεντρικών Τραπεζών
Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας μίας Κεντρικής Τράπεζας είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε 3 βασικά σημεία. Πρώτον, ποιο είναι το οικονομικό μέγεθος που θεωρείται το πλέον σημαντικό για την οικονομία της χώρας ή της περιοχής για την οποία ευθύνεται η Κεντρική Τράπεζα. Δεύτερον είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάθε πότε συνεδριάζει η Κεντρική Τράπεζα έτσι ώστε να μπορεί ένας επενδυτής να μεταβάλει τους στόχους και τις στρατηγικές του. Τρίτον πρέπει να γνωρίζουμε ποίοι είναι οι στόχοι της Κεντρικής Τράπεζας και πώς επιθυμεί να τους επιτύχει.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική σε 18 κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Οι παρακάτω χώρες αποτελούν το σύνολο των κρατών της Ευρωζώνης (η Λιθουανία έγινε μέλος της Ευρωζώνης τη πρώτη Ιανουαρίου 2014).
Τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα της Ευρωζώνης
Το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός που πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά είναι ο πληθωρισμός. Όταν λοιπόν βλέπουμε αρνητικές ανακοινώσεις από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση των πιέσεων στο EUR.
Επιστρέφοντας πίσω στο 2006 βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός κινούταν γύρω στο 2,0%. Ο πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών κοντά στα επίπεδα του 2,0%. Εάν καταλάβουμε τη σημασία που έχει ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη τότε είμαστε σε θέση να μπορούμε να ερμηνεύσουμε και τις αποφάσεις που παίρνει η ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική.
ΕΚΤ και Πληθωρισμός
Για να καταλάβουμε τη σημασία που έχει ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη και τις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΚΤ πρέπει να αναλύσουμε τις κινήσεις της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια. Όπως μπορούμε να δούμε και στο παραπάνω γράφημα ο πληθωρισμός κινούταν ανοδικά από το 2009 έως και το 2011. Η ΕΚΤ δρώντας ως Κεντρική Τράπεζα η οποία επικεντρώνεται ολοκληρωτικά στον πληθωρισμό και βλέποντας το δείκτη τιμών καταναλωτή να κινείται ανοδικά πήρε την απόφαση με προεδρεύοντα τον Claude Trichet να αυξήσει τα επιτόκια το 2011 όπως φαίνεται και στο γράφημα παρακάτω.
Παρόλα αυτά με τις χώρες της Ευρωζώνης να βρίσκονται στο επίκεντρο μίας ραγδαίας κρίσης χρέους και χώρες όπως οι Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία να βρίσκονται αντιμέτωπες με τη πιστωτική ασφυξία η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκιά της γεγονός που επηρέασε αρνητικά το ευρώ.
Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε και στο παραπάνω γράφημα την περίοδο αύξησης των επιτοκίων το ευρώ ενδυναμώθηκε αλλά σε περιόδους κρίσης είναι μάλλον σύνηθες για μία χώρα να επιζητά την υποχώρηση του νομίσματός της. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει και η Ιαπωνία καθώς το ακριβό νόμισμά της είχε φέρει καθίζηση στη εξαγωγική βιομηχανία της χώρας. Άλλωστε είναι λογικό ότι εάν ένα τόσο σημαντικό μέγεθος όπως είναι οι εξαγωγές δεν βοηθούν την οικονομία είναι μάλλον δύσκολο για μία χώρα να διασφαλίσει την ανάπτυξη.
Μελλοντικές Προκλήσεις
Οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες βλέπουν το 2014 ως έτος ανάκαμψης για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ανησυχούν για την πορεία του νομίσματος. Με το κίνδυνο να επαναλάβουμε πράγματα που έχουν ήδη ειπωθεί θυμίζουμε ότι εάν το νόμισμα ενός κράτους είναι “ακριβό” σε σχέση με το νόμισμα μίας άλλης χώρας, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας άρα τη ζήτηση των αγαθών που κατεπέκταση επιδρά στον πληθωρισμό.
Παράλληλα σημαντική παράμετρος την οποία υπολογίζει και η ΕΚΤ είναι ότι το ευρώ χρησιμοποιείται και ως νόμισμα που κρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες στα αποθεματικά τους.Επομένως αν το EUR/USD κινείται ανοδικά τότε αυξάνεται το πλεόνασμα του ισολογισμού των Κεντρικών Τραπεζών που το διακρατούν, γεγονός που ωθεί τις Κεντρικές Τράπεζες να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ευρώ. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες κινήσεις του ευρώ και εφόσον αυτό συμβεί τότε θα είχαμε σημαντικές απώλειες για τους κλάδους εξαγωγών και μεταποίησης στην Ευρωζώνη. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, όταν βλέπουμε το EUR/USD να προσεγγίζει το 1.4000 είναι πιθανό να δούμε κάποιον από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να κάνουν δηλώσεις υπέρ ενός λιγότερο ακριβού νομίσματος.
Συνεδριάσεις της ΕΚΤ το 2014
Facebook Comments