Καλοκαιρινή ωτίτιδα: Πώς θα προστατέψτε τα αυτιά των παιδιών
Καλοκαιρινή ωτίτιδα: Πώς θα προστατέψτε τα αυτιά των παιδιών
Καλοκαιρινή ωτίτιδα: Πώς θα προστατέψτε τα αυτιά των παιδιών
Το πιο συχνό πρόβλημα είναι η εξωτερική ωτίτιδα, που αφορά κυρίως παιδιά με ευαισθησία στα αυτιά και τη μύτη.
Η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Αργυρώ Κυπραίου δίνουν χρήσιμες οδηγίες στους γονείς για την προστασία των παιδιών τους.
Οι οκτώ συμβουλές προστασίας για τα αυτιά των παιδιών
1. Μάθετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν μάσκα και γυαλιά και να βουτάνε το κεφάλι τους, στα ρηχά, μέσα στο νερό.
2. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να αναπνέουν ή πώς να κρατάνε την αναπνοή τους αρχικά στην επιφάνεια και όχι απευθείας μέσα στο νερό.
3. Αφήστε τα παιδιά σας, που είναι σε μικρή ηλικία, στα ρηχά και προσέχετέ τα διακριτικά.
4. Απαγορεύστε στα μεγαλύτερα παιδιά να κάνουν μακροβούτια σε νερά που δεν γνωρίζουν. Χωρίς προεργασία οι καταδύσεις είναι επικίνδυνες. Μπορεί να ζαλιστούν, να πιουν νερό, να χτυπήσουν κάπου το κεφάλι τους ή τη σπονδυλική τους στήλη και τον αυχένα.
5. Στεγνώστε καλά τα αυτάκια των παιδιών σας. Μετά το μπάνιο, και εφόσον αυτά έχουν βουτήξει το κεφάλι τους μέσα στο νερό, είναι απολύτως απαραίτητο να στεγνώσετε καλά τα αυτάκια τους με μια πετσέτα. Θα ήταν ακόμη καλύτερο, όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας, να στεγνώσετε τελείως το κεφάλι και τα μαλλιά των παιδιών με πιστολάκι. Η πολλή υγρασία που μένει μετά τα καλοκαιρινά μπάνια και τα συχνά ντους ευνοεί την ανάπτυξη εξωτερικής ωτίτιδας μικροβίων ή και μυκήτων, γι αυτό οι ίδιες προφυλάξεις συνιστώνται και στους ενήλικες.
6. Προστατέψτε τα αυτάκια των παιδιών σας από τον αέρα. Αν φυσάει, ο αέρας ενδέχεται να προκαλέσει ψύξη και να φέρει πόνο στο αυτί.
7. Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτας. Εάν ωστόσο, για λόγους καθαριότητας, επιμένετε, προτιμήστε τις πολύ χοντρές μπατονέτες που προορίζονται για τα μωρά.
8. Εάν συμβεί ατύχημα στη θάλασσα, πρέπει επειγόντως να τα δει κάποιος ειδικός ή να μεταφερθούν, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, στο νοσοκομείο.
Facebook Comments