Να μην μας συμπαρασύρει ο Τσίπρας στην κατρακύλα του…
Τα μέτωπα, που ανοίγουν, και δεν λένε να κλείσουν, πολλά από τα οποία εξαιτίας των αστόχων ενεργειών του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών του
Τα μέτωπα, που ανοίγουν, και δεν λένε να κλείσουν, πολλά από τα οποία εξαιτίας των αστόχων ενεργειών του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών του
Η εικόνα του κουμπουροφόρου προέδρου του ΠΑΟΚ, που εν εξάλλω καταστάσει εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο για να διακόψει τον αγώνα της ομάδας του με την ΑΕΚ, έκανε τον γύρο του κόσμου και μετέφερε, δυστυχώς, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό. Ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα κανονικό, ευρωπαϊκό κράτος. Αλλά μια μετασοβιετική «δημοκρατία», όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί, το Σύνταγμα κι η Δικαιοσύνη υπολειτουργούν, κι η κοινωνία βρίσκεται στο έλεος ολιγαρχών, ομάδων οργανωμένων συμφερόντων ακόμα και συμμοριών, που προσομοιάζουν περισσότερες σε μαφιόζικες οργανώσεις παρά σε πολιτικές οργανώσεις.
Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, θέμα, που κατέστη το μείζον των ημερών και προκάλεσε την επέμβαση της κυβέρνησης, η οποία υποχρεώθηκε να τον αναστείλει επ’ αόριστον, το βέβαιο είναι ότι η εικόνα της διάλυσης στοιχειώνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που διαπιστώνει ότι τίποτα από όσα προσπαθεί να κάνει για να διευρύνει την απήχηση του ίδιου αλλά και του κόμματος του, δεν του βγαίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται τουλάχιστον κατά 10 μονάδες της ΝΔ (μεταξύ των οποίων η τελευταία της Rass αλλά και της Prorata, που δημοσιεύθηκε σε μια φιλοσυριζαίϊκη εφημερίδα, την ΕφΣΥΝ) κι η ψαλίδα δεν λέει να κλείσει, μολονότι είναι πλέον προφανές ότι οι εκλογές δεν μπορούν να καθυστερήσουν επί μακρόν κι ότι για τον κ. Τσίπρα είναι μονόδρομος να στήσει κάλπες το αργότερο το προσεχές φθινόπωρο, μετά το τυπικό τέλος του Μνημονίου αλλά όχι και της λιτότητας αλλά και της σκληρής εποπτείας των δανειστών, όπως για μια ακόμα φορά προειδοποίησαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις τελευταίες μέρες. Μεταξύ των οποίων είναι πλέον κι ο πιο φιλικός προς την ελληνική κυβέρνηση, αντιπρόεδρος της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί.
Τα μέτωπα, που ανοίγουν, και δεν λένε να κλείσουν, πολλά από τα οποία εξαιτίας των αστόχων ενεργειών του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών του, ιδίως του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, είναι πολλά και μη διαχειρίσιμα από ενός σημείου και πλέον. Το Σκοπιανό, σε συνδυασμό με το Αλβανικό, που άνοιξε ο κ. Κοτζιάς περιμένοντας δύο εύκολες επιτυχίες, που θα προσέδιδαν στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιον και τον κ. Τσίπρα τον χαρακτήρα των πολιτικών που ξέρουν να κλείνουν χρονίζοντα ζητήματα, εξελίσσονται σε άνευ προηγουμένου φιάσκο. Θεωρείται ήδη σχεδόν βέβαιο ότι στο Σκοπιανό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (που δεν είναι και τόσο συμπαγής, λόγω των συνεχιζόμενων διαφοροποιήσεων του κ. Πάνου Καμμένου, που νοιώθει το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια του), θα υποχρεωθεί σε αναδίπλωση, κοινώς σε κωλοτούμπα, μην μπορώντας να προωθήσει την συμφωνία για την ονομασία της γείτονος χώρας.
Κυριότερο όμως πρόβλημα εξελίσσεται η προκλητικότητα της Τουρκίας και προσωπικά του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται ότι έχει απασφαλίσει κι έχει καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνος, ιδίως μετά την επίσκεψη- φιάσκο, που πραγματοποίησε προ μερικών εβδομάδων στην Ελλάδα κι υπήρξε η μεγαλύτερη διπλωματική αποτυχία της κυβέρνησης, που χρεώνεται προσωπικά στον ίδιο τον κ. Κοτζιά. Ιδίως, η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, προκαλεί την ελληνική κοινή γνώμη και καθιστά ακόμα πιο επισφαλή την θέση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, που έχει μπλεχτεί ανεπανόρθωτα. Όπως μας έλεγε κορυφαίο κυβερνητικός στέλεχος: «η κυβερνητική συνοχή, που δεν κλονίστηκε όταν υπογράφαμε τα μνημόνια, απειλείται τώρα εξαιτίας της υπόθεσης των δύο παιδιών στον Έβρο».
Αλλά και στα οικονομικά, το αφήγημα περί τέλους της λιτότητας και «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, δεν πείθει πια κανέναν σοβαρά. Ούτε καν τους ίδιους τους συριζαίους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολοένα και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αλλά κι ο επικεφαλής του ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ (με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα») προειδοποιούν ότι είναι μονόδρομος για την Ελλάδα να ενταχθεί στον μηχανισμό της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, διότι διαφορετικά μετά τον Αύγουστο θα βρεθεί απροστάτευτη σε μια περίοδο, που τα επιτόκια αυξάνονται διεθνώς κι οι συνθήκες δεν είναι τόσο θετικές όσο ήταν την προηγούμενη τριετία για την παγκόσμια κι ιδίως για την ευρωπαϊκή οικονομία. Κι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί στο χθεσινό Eurogroup να κατόρθωσε να εξασφαλίσει την δόση που εκκρεμεί από την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, αλλά η συζήτηση για περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους δεν αρχίζει, όπως ήλπιζε η ελληνική κυβέρνηση, που έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ σκληρή δ’ αξιολόγηση, που θα την υποχρεώσει να λάβει νέα οδυνηρά μέτρα, όπως πιθανότατα θα είναι η επιτάχυνση στην εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου ορίου κατά ένα χρόνο, δηλαδή από 1-1-19, μαζί με τη νέα, δυσβάστακτη μείωση των συντάξεων.
Facebook Comments