Στο δεύτερο μισό του Μαρτίου τοποθέτησε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, ενώ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες.

“Περιμένουμε την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και στη συνέχεια το Δ.Σ. θα λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης πριν το τέλος του μήνα. Η δόση είναι στα 6,7 δισ. ευρώ. Τα 5,7 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα και 1 δισ. στη συνέχεια με την προϋπόθεση να προχωρούν η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων και οι πλειστηριασμοί, ανέφερε ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όσον αφορά την πορεία των εργασιών για τον μηχανισμό στο χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν ότι σημειώνεται πρόοδος και “η εργασία για τον μηχανισμό στο χρέος πάει καλά”.

Νωρίτερα:

Ένα ιδιαίτερα ήσυχο Eurogroup χωρίς εκπλήξεις αναμένεται το σημερινό όσον αφορά την Ελλάδα, καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης λίγες μέρες μετά και την επίσημη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους ή για την μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις για τα δύο παραπάνω θέματα γίνονται, σε τεχνικό επίπεδο αυτή την στιγμή και δεν έχουν φτάσει στο σημείο για περαιτέρω ανάλυση από τους υπουργούς Οικονομικών. Τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Εurogroup τον Απρίλιο στη Σόφια. Αυτό όμως που θα συζητηθεί είναι η πρόσφατη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα η οποία σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα, τον Μάιο. Ένας στόχο «δύσκολος, αλλά εφικτός», όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Για την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια και ύστερα να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εγκρίνει την εκταμίευση. Σημαντικό είναι να συσταθεί η αρμόδια επιτροπή στην Γερμανική Βουλή που αναμένεται να γίνει στις 14 Μαρτίου καθώς χωρία αυτήν το πράσινο φως για την εκταμίευση δεν θα μπορεί να δοθεί.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Facebook Comments