Οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο κολπικής λοίμωξης στη διάρκεια της ζωής τους. Ο μαιευτήρας γυναικολόγος χειρουργός Παναγιώτης Τανιμανίδης μας εξηγεί πως μπορούμε να προφυλαχθούμε.
 
Κύριε Τανιμανίδη τι είναι η κολπίτιδα και ποια τα συμπτώματά της;
 
Κολπίτιδα ονομάζουμε τη φλεγμονή του κόλπου. Χαρακτηρίζεται από κολπική υπερέκκριση και κνησμό. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στο χρώμα ή και στην οσμή των κολπικών υγρών, ενώ μπορεί να συνυπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή του αιδοίου και μερικές φορές ενοχλήματα κατά την ούρηση (αίσθημα καύσου).
 
Πώς προκαλείται η κολπίτιδα;
 
Ο φυσιολογικός κόλπος έχει τη δική του χλωρίδα στην οποία επικρατούν οι γαλακτοβάκιλλοι, που έχουν προστατευτικό ρόλο και αναστέλλουν την ανάπτυξη των μικροβίων που εισέρχονται στον κόλπο. Σε κολπίτιδα μπορεί να οδηγήσει μια οποιαδήποτε αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει κάποιος μικροοργανισμός, όπως μύκητας, τριχομονάδα, βακτηρίδια κλπ.
 
Πώς προλαμβάνεται η κολπίτιδα;
 
o    Αποφεύγετε εσωτερικές (κολπικές) πλύσεις.
o    Κατά την αφόδευση να σκουπίζεστε με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω (έτσι αποφεύγετε τη μόλυνση του κόλπου με μικρόβια από το έντερο).
o    Χρησιμοποιείτε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και αποφεύγετε την καθημερινή χρήση σερβιέτας.
o    Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τα στενά παντελόνια.
o    Στην παραλία μετά το μπάνιο, να αλλάζετε το κάτω μέρος του μαγιό, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείτε πάντοτε πετσέτα όταν ξαπλώνετε στην άμμο.
o    Εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με γιαούρτι, φρούτα και λαχανικά και παράλληλα αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών.
o    Χρησιμοποιείτε προληπτικά προβιοτικά ή κολπική αντιμυκητιασική κρέμα, μετά από συνεννόηση με το γιατρό σας, εάν παίρνετε αντιβίωση για μεγάλο διάστημα.
 
Τι πρέπει να κάνουμε εάν έχουμε συμπτώματα;
 
Η λήψη μόνο του ιστορικού έχει αποδειχθεί ανεπαρκής για την ακριβή διάγνωση της κολπίτιδας και μπορεί να οδηγήσει είτε σε υπερθεραπεία είτε σε υποθεραπεία.
 
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συμπληρώνεται από αντικειμενική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο.

Κάθε γυναίκα που έχει συμπτώματα ή παρατηρεί κάτι ασυνήθιστο όσον αφορά το γεννητικό της σύστημα, καλό είναι να απευθύνεται πάντα στο γυναικολόγο της, προκειμένου να βρει λύση στο πρόβλημά της.

Facebook Comments