Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ ο πρόεδρος της Bundesbank κ. Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal». Εσπευσε, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη νομισματική πολιτική, αλλά με τις μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο…

«Ο καθένας ρωτά τι μπορεί να κάνει ακόμη η Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αντί να ζητήσουν την πολιτική ευθύνη», είπε ο Βάιντμαν. «Τα υπουργεία Οικονομικών (και οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών) θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα φάρμακα, που συνταγογραφούνται από τη νομισματική πολιτική, επουλώνουν μόνο τα συμπτώματα και όχι τις παρενέργειες και τους κινδύνους που προκάλεσε η αιτία της κρίσης»…

Ο πρόεδρος της Bundesbank διαφωνεί, επίσης, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόζο, που δήλωσε ότι τα χειρότερα της κρίσης τα είδαμε, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης θα παραμείνει πρόκληση για την επόμενη δεκαετία?

Η τρέχουσα επικρατούσα ειρήνη θα μπορούσε να αποδειχθεί παραπλανητική αν καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσθεσε ο κ. Βάιντμαν…

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης συμφωνεί για την ανάγκη να φτάσει η πιστωτική παροχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου, όμως, όπως λέει, αυτό δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ και παραπέμπει σε άλλους αρμόδιους φορείς της ευρωζώνης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στις κυβερνήσεις…

Από τη στιγμή που τα υπάρχοντα χαμηλά επιτόκια δανεισμού δεν έχουν «φτάσει» στη Νότια Ευρώπη, δεν έχει νόημα η μείωση του επιτοκίου (0,75% σήμερα) της ΕΚΤ, υπογραμμίζει ο κ. Βάιντμαν. Αλλωστε, υποτίθεται ότι η μείωση αυτή πρέπει να καταλήξει στις επιχειρήσεις της Νότιας Ευρώπης. Παρά ταύτα, δεν αποκλείει τη μείωση των επιτοκίων εφόσον η «ανάγνωση» της κατάστασης τους επόμενους μήνες επιβάλλει τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου…

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση (όπως και το ΔΝΤ) ανησυχεί από την παρατεταμένη κόπωση από τη λιτότητα σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης και από τη μακρά περίοδο αναιμικής ζήτησης στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών…

Γι’ αυτό και στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας G20 στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ θα πιέσουν προς την κατεύθυνση «μίας νέας εξισορρόπησης στην ευρωζώνη προκειμένου οι χώρες με πλεονασματικές οικονομίες να αναθερμάνουν την εσωτερική τους ζήτηση», ώστε να «διευκολυνθεί» η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών των χωρών της περιφέρειας…

Στην Ιαπωνία στρέφονται τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Bank of America Merrill Lynch σε διαχειριστές κεφαλαίων. Αντίθετα, τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης και των αναδυόμενων αγορών φαίνονται λιγότερο ελκυστικά για τους διαχειριστές, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Προφανώς, η επιθετική πολιτική της γιαπωνέζικης κεντρικής τράπεζας για την επόμενη διετία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για αναζήτηση κερδών από τα διεθνή κεφάλαια. Και ας «φωνάζει» το ΔΝΤ ότι αυτή η ακραία χαλαρή νομισματική πολιτική θα δημιουργήσει νέες πιστωτικές «φούσκες»…

Σημαντικά κέρδη, που προσεγγίζουν το 18%, καταγράφει στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις του ΧΑ ο δείκτης των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE – Midcap). Πράγμα που σημαίνει ότι στη «σκιά» της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της εξόδου της μετοχής της 3Ε και της πώλησης ποσοστού του ΟΠΑΠ, οι ενεργοί παίκτες του ΧΑ βρήκαν «κοινή συνισταμένη» στη μεσαία κεφαλαιοποίηση…

 

Marketnews

Facebook Comments