Αν και η Ελλάδα επωφελείται από το πολύ ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, καθώς η ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι η ισχυρότερη από το 2008, ωστόσο η ανάκαμψή της στηρίζεται κυρίως σε εσωτερικούς παράγοντες, αυτό επισημαίνει σε νέο της report h BNP Paribas.

Πρώτον, η δημοσιονομική πίεση έχει περιοριστεί σημαντικά από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να παράγει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, υπερβαίνοντας ακόμα και τους στόχους που είχαν θέσει οι ευρωπαϊκές αρχές.

Δεύτερον, υπάρχει βελτίωση της εμπιστοσύνης. Καθώς το πρόγραμμα χρηματοδότησης “τρέχει” ομαλά και οδεύει προς μια επιτυχή ολοκλήρωση, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές έχουν ανακτήσει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη τους.

Η BNP Paribas υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 25% από τότε που ξέσπασε η κρίση, και οι επιπτώσεις από τη διαδικασία κάλυψης αυτού του χαμένου εδάφους θα συνεχίσουν να τονώνουν την ανάπτυξη στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Στο μακροπρόθεσμο ωστόσο διάστημα, όπως προειδοποιεί η BNP Paribas, υπάρχει πολλή αβεβαιότητα. Ακόμη δεν είναι γνωστός ο αντίκτυπος που θα έχουν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις των αγορών στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης δυναμικής της ανάπτυξης της οικονομίας. Αντιθέτως, είναι γνωστό πως η βαθιά οικονομική ύφεση κατέστρεψε παραγωγικές δυνατότητες και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Όπως προσθέτει η τράπεζα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσαρμογής, το τρίτο από το 2008, αναμένεται να τελειώσει αυτό το καλοκαίρι. Για να προετοιμαστεί για αυτή τη νέα φάση, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να χτίσει ένα μεγάλο buffer ρευστότητας και έχει ήδη αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στις αγορές.

Το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, περίπου στο 180% του ΑΕΠ, ωστόσο αποτελείται κυρίως από πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και συνοδεύεται από όρους δανεισμού.

Για να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν νέα αναδιάρθρωση αυτών των δανείων μετά τη λήξη του προγράμματος, με τη Γαλλία να προωθεί μία πρόταση η οποία συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

Η Γερμανία από την πλευρά της συνήθιζε να είναι επιφυλακτική, απρόθυμη να δεσμεύσει περισσότερα δικά της δημόσια κεφάλαια, από τα απολύτως απαραίτητα. Οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την BNP Paribas, θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το αν ο νέος γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει πραγματικά να ακολουθήσει μια νέα προσέγγιση στα ευρωπαϊκά θέματα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments