Τρία νομοσχέδια τίθενται σήμερα προς έγκριση ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει πλειοψηφική στήριξη στη βουλή για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων.

Η νομοτεχνική επεξεργασία ολοκληρώθηκε χθες αργά το απόγευμα από τη νομική υπηρεσία.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά τον κώδικα της κεντρικής τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις δανείων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, το δεύτερο την τροποποίηση του νόμου για την αύξηση των επιτοκίων με στόχο να τερματιστεί η οποιαδήποτε σχετική αυθαιρεσία των τραπεζών και το τρίτο καταργεί την εξαίρεση των τραπεζικών συμβάσεων από κυρώσεις για καταχρηστικές ρήτρες.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου οικονομικών, και για τα τρία αυτά νομοσχέδια, όπως επίσης και για άλλες σκέψεις που επικρατούν από πλευράς κυβέρνησης για την προώθηση σχεδίων στα οποία προβλέπονται μέτρα για προστασία της πρώτης κατοικίας, έχουν ενημερωθεί διεξοδικά οι διεθνείς πιστωτές.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης βρίσκεται ειδικότερα από χθες σε συνεχή επαφή με την τρόικα, η οποία ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή επί του υφιστάμενου νομοσχεδίου περί εκποιήσεων.

Ωστόσο, οι πιστωτές φαίνεται, να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθούν κάποια συμπληρωματικά μέτρα στο πλαίσιο που ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και άπτονται κυρίως της προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει επίσης όπως παραπέμψει στη βουλή και το πλαίσιο αφερεγγυότητας με την προϋπόθεση ότι θα έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015, όπως προβλέπει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Αν η βουλή το εγκρίνει, τότε ο πρόεδρος θα υπογράψει συμφωνία με τη νομοθετική εξουσία για την πλήρη εφαρμογή του με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η τρόικα.

Το πλαίσιο αναφέρεται σε «διατήρηση της πρώτης κατοικίας εφόσον κάτι τέτοιο θεωρηθεί εφικτό».

Πέραν του πλαισίου αφερεγγυότητας, η κυβέρνηση θα προωθήσει δύο σχέδια μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης για στήριξη ευάλωτων ομάδων μέσω επιχορήγησης της δόσης ή του ενοικίου για διατήρηση της κατοικίας. Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει αναφέρει ποιο είναι το διαθέσιμο κονδύλι για αυτά τα σχέδια.

Κλειδί το ΔΗΚΟ

Κλειδί για την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις αποτελεί το ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του οποίου ενημερώθηκε τηλεφωνικώς για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τα συμπληρωματικά μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες, από τον πρόεδρο της δημοκρατίας στις εννέα χθες το πρωί.

Από το περιβάλλον του κ. Παπαδόπουλου διέρρευσε χθες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο, ότι ο ίδιος δεν έμεινε ικανοποιημένος από την ενημέρωση που έτυχε από τον κ. Αναστασιάδη και ότι κρίνει τα μέτρα ανεπαρκή και ότι δεν ικανοποιούν ούτε τις ελάχιστες ανησυχίες που έθεσε το ΔΗΚΟ.

Σε αναμονή βρίσκονται και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν χθες ότι αν δεν γίνουν σημαντικές τομές επί του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις θα το καταψηφίσουν.

Σημείωσαν ότι θα αναμένουν να δουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα.

Facebook Comments