Επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια: Παραμένουν «αγκάθια» ταυτότητα, σύνταγμα – η Μόσχα προειδοποιεί την ΠΓΔΜ
Παράλληλα, οι διεθνείς πιέσεις σχετικά με την πορεία της ΠΓΔΜ εξακολουθούν να ανανεώνονται
Παράλληλα, οι διεθνείς πιέσεις σχετικά με την πορεία της ΠΓΔΜ εξακολουθούν να ανανεώνονται
Στα Σκόπια αύριο και μεθαύριο και στη Βιέννη στις 29 και τις 30 Μαρτίου θα κριθεί, σε σημαντικό βαθμό, η ουσιαστική πρόοδος την οποία έχουν πραγματοποιήσει Ελλάδα και ΠΓΔΜ στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, οι διεθνείς πιέσεις σχετικά με την πορεία της ΠΓΔΜ εξακολουθούν να ανανεώνονται, αυτή τη φορά από τη Μόσχα, η οποία υπενθύμισε προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων ότι η ευρωατλαντική προοπτική δεν βρίσκει τη Ρωσία σύμφωνη. Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει στα Σκόπια, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Εκτός από τον συμβολισμό, ότι δηλαδή για πρώτη φορά μετά σχεδόν 12 χρόνια θα πραγματοποιηθεί απευθείας πτήση από την Αθήνα στα Σκόπια, οι επαφές που θα έχει ο κ. Κοτζιάς θα γίνουν επί του προσχεδίου θέσεων που έχει αποστείλει στη γειτονική χώρα προ ολίγων ημερών ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Σε γενικές γραμμές, έχει γίνει γνωστό ότι αυτό περιλαμβάνει επτά σημεία, εκ των οποίων συμφωνία υπάρχει σε τρία από αυτά και, συγκεκριμένα, στο όνομα (μάλλον «Γκόρνα Μακεντόνια»), τα ακρωνύμια, καθώς και τις αλυτρωτικές αναφορές. Ιδιαίτερα στο ζήτημα των αλυτρωτισμών (στους οποίους η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ περιλαμβάνει και τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει για τη μετονομασία αεροδρομίου και κεντρικής εθνικής οδού) ο Ζόραν Ζάεφ έχει μάλλον εύκολο έργο, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις δημόσιες αναφορές –κυρίως κτίρια και ονομασίες– αποτελούσαν και μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της γείτονος. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε χθες ότι έχει στα χέρια του τις προτάσεις της Ελλάδας και ήδη απέστειλε στην Αθήνα τις απαντήσεις που περιέχουν τις θέσεις των Σκοπίων.
Ο κ. Ζάεφ, πάντως, εκτός από τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αντιμετωπίζει πλέον και εκείνες της Ρωσίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι ο βοηθός υπουργός Αλεξάντερ Γκρούσκο συναντήθηκε με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ στη Μόσχα Γκότσε Καραγιάνοφ, στον οποίο και επισημάνθηκε ότι «τα σχέδια προσέλκυσης της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις». Η παρέμβαση της Μόσχας ανάγκασε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε μια δήλωση, προκειμένου να καθησυχάσει τη Ρωσία για τους στόχους της κυβέρνησής του.
«Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι στην προώθηση της συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο κ. Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι συνιστά «στρατηγικό στόχο» της χώρας του να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με τη Ρωσία, «πρωταρχικά στην οικονομία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και άλλους τομείς». Και προσέθεσε ότι η ΠΓΔΜ έχει δεσμευθεί προς το ΝΑΤΟ ήδη προ 25 ετών, ενώ ανέφερε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από 75% των πολιτών της χώρας, συντάσσεται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ». Που, όπως είπε, «είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της “Μακεδονίας”, αλλά επίσης και για ολόκληρη την περιοχή».
Στην Αθήνα εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η επίλυση του ζητήματος είναι επιβεβλημένη προκειμένου να απελευθερωθεί διπλωματικό κεφάλαιο από μια χρονίζουσα υπόθεση. Ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ υπάρχει σύμπνοια ως προς το ότι το Σκοπιανό είναι ζήτημα κουλτούρας, Ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό, όπως οι διαφορές με την Τουρκία. Το ζήτημα, βεβαίως, για την κυβέρνηση είναι ότι τις συγκεκριμένες απόψεις δεν ασπάζεται ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Πάνος Καμμένος, οι σχέσεις του οποίου με τον πρωθυπουργό έχουν ήδη κλυδωνισθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες.
Facebook Comments