Η ώρα για την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας εκτός αγροτικού τομέα (NFP) πλησιάζει και οι επενδυτές προετοιμάζουν τα πλάνα τους σχετικά με τις τοποθετήσεις τους πριν αλλά και μετά την ανακοίνωση.

Τα σενάρια είναι πάρα πολλά καθώς τα σημερινά NFP χαρακτηρίζονται ως τα πιο αβέβαια των τελευταίων μηνών εξαιτίας της απογοήτευσης του προηγούμενου μήνα και των μόλις 126.000 νέων θέσεων εργασίας.

Οι σημερινές εκτιμήσεις είναι στις 228.000 με τις περισσότερες τράπεζες να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και με τις εκτιμήσεις σε πολλές περιπτώσεις να είναι πάνω από το μέσο όρο της αγοράς. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι και ότι αναμένεται μείωση της ανεργίας κατά 0,1% στο 5,4%.

Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε το δικό μας σενάριο.

Η τελευταία ανακοίνωση του ΑΕΠ στο 0,2% μας κάνει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε σχέση με την υπεραισιοδοξία που υπάρχει για τα NFPs. Προφανώς και δεν αναμένουμε μια ανακοίνωση το ίδιο χαμηλή με τις 126.000 αλλά θεωρούμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για μια νέα αρνητική έκπληξη.

Κατά τις προηγούμενες ανακοινώσεις έχουμε διαπιστώσει ότι για να υπάρξει μείωση της ανεργίας κατά 0,1% απαιτούνται περίπου 40.000-50.000 νέες θέσεις εργασίας με παράλληλη μείωση και του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Με βάση αυτό, αν δούμε μια αύξηση των NFPs κατά 100.000-120.000, τότε πάμε για ένα ποσοστό ανεργίας στο 5,1%-5,2%.

Σε αυτό το σενάριο, το δολάριο εκτοξεύεται στην κυριολεξία και μια αύξηση των επιτοκίων θα έρθει από τον Ιούνιο. Σενάριο το οποίο και η Fed έχει αποκλείσει. Πως όμως θα μπορέσει να δικαιολογήσει την καθυστέρηση όταν η ανεργία θα είναι σε ιστορικά χαμηλά;

Τέλος, θεωρούμε ότι η Αμερική δε θέλει θετικά macro μέχρι και τον Ιούνιο, όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις στο ForexReport.gr και αυτό σημαίνει ότι το σερί των αρνητικών εκπλήξεων θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα NFPs με το EUR/USD στο επίκεντρο. 

Facebook Comments