Μπορεί ο επταετής οικονομικός κύκλος να τρομάξει τους επενδυτές;
Είναι γνωστή η οικονομική θεωρία που θέλει μια οικονομία να κινείται σε επταετείς κύκλους
Είναι γνωστή η οικονομική θεωρία που θέλει μια οικονομία να κινείται σε επταετείς κύκλους
Είναι γνωστή η οικονομική θεωρία που θέλει μια οικονομία να κινείται σε επταετείς κύκλους και τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται επίσης με κύκλους ίδιας χρονικής διάρκειας. Η σημαντικότητα των επταετών κύκλων μπορεί να παρατηρηθεί και μελετώντας το παρελθόν, όπως θα δούμε παρακάτω. Η ανάλυση των επταετών κύκλων, αποκτά έντονο ενδιαφέρον καθώς το 2015 οι χρηματιστηριακοί δείκτες και ιδιαίτερα η Wall Street, μπαίνουν στον έβδομο χρόνο ανόδου.
Οι θεωρητικοί οικονομολόγοι αλλά και αυτοί που ασχολούνται με τη θεμελιώδη ανάλυση των αγορών, δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην επαναληψιμότητα των οικονομικών – και κατ’ επέκταση των χρηματιστηριακών κύκλων – και θεωρούν ότι το 2015 θα είναι έτος ενός νέου κραχ για τις αμερικανικές και τις αναπτυγμένες αγορές.
Ξεκινώντας από το 2008 και πηγαίνοντας προς τα πίσω, μπορούμε να δούμε μερικά παραδείγματα όπου ο επταετής κύκλος έφερε μεγάλες αναταράξεις στις αγορές.
Αρχικά το 2008, είχαμε το κραχ των αμερικανικών ομολόγων που οδήγησαν στην κατακόρυφη πτώση του Dow Jones.
To 2001 είχαμε μια νέα ύφεση της αμερικανικής οικονομίας που με τη συνδρομή της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, εξελίχθηκε σε νέο μεγάλο κραχ.
Το 1994 υπήρξε η μεγάλη πτώση της αγοράς αμερικανικών ομολόγων που συμπαρέσυρε και τις μετοχές.
Το 1987 συνέβη η γνωστή σε όλους «Μαύρη Δευτέρα».
Το 1980 και με Πρόεδρο το Jimmy Carter, η Fed προχώρησε σε έντονη άνοδο των επιτοκίων για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού. Η εξέλιξη ήταν μια μεγάλη ύφεση που συνεχίστηκε μέχρι και τον πρώτο χρόνο της θητείας του Ronald Reagan.
Θεωρούμε ότι οι οικονομικοί και κατ’ επέκταση και οι χρηματιστηριακοί κύκλοι έχουν μια επαναληψιμότητα η οποία όμως δεν είναι απαραίτητο ότι θα τηρείται αυστηρά. Όσον αφορά τον τρέχοντα κύκλο που συμπληρώνεται το 2015 υπάρχουν δυο στοιχεία που εκτιμούμε ότι έχουν ενδιαφέρον. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που θα μπορούσε να «παραμορφώσει» τον οικονομικό κύκλο. Αυτό είναι το θετικό σενάριο για τις μετοχές. Το δεύτερο έχει να κάνει με την περίοδο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Δεδομένου ότι αναμένεται μια ήπια ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά. Αυτό ίσως ήταν πιθανότερο από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Αυτό είναι το αρνητικό σενάριο για τις μετοχές.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι από τους επόμενους κιόλας μήνες, θα βιώσουμε εντονότερες διακυμάνσεις στις αγορές.
Facebook Comments