Στην τελική ευθεία οδεύουν οι προσπάθειες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για εξεύρεση της χρυσής τομής στο θέμα των τροπολογιών που προτείνουν τα κόμματα σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων.

Οι επιτροπές οικονομικών και εσωτερικών της βουλής συνέρχονται εκ νέου και σήμερα σε κοινή συνεδρίαση, καθώς αύριο η ολομέλεια του σώματος θα κληθεί να ψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί με δεδομένη τη θέση της τρόικας η οποία αντικρίζει θετικά έξι από τις τροπολογίες των κομμάτων, αλλά απορρίπτει τέσσερις.

Η τρόικα αποδέχθηκε τις εξής τροπολογίες:

• Tην παραχώρηση νομικής αρωγής στους δανειολήπτες.

• Το δικαίωμα του δανειολήπτη να επιλέγει την εκτίμηση του Κτηματολογίου.

• Απαλλαγή όσων δανειοληπτών πλήρωσαν το τίμημα της πώλησης στον developer και δεν έχουν εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας.

• Ενημέρωση της βουλής κάθε τρεις μήνες από την Κεντρική Τράπεζα για τις αναδιαρθρώσεις.

• Τη μη συμμετοχή των μετόχων της τράπεζας στους πλειστηριασμούς.

• Να ισχύσουν οι υποχρεώσεις που διέπουν τις τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία που θα αγοράσουν τα δάνεια.

Οι διεθνείς πιστωτές διαφωνούν με τις εξής τροπολογίες:

• Απαγόρευση της προστασίας της επαγγελματικής στέγης, ενώ για την κύρια κατοικία η τρόικα δεν συζητά να περιληφθεί στο νόμο για τις εκποιήσεις η συγκεκριμένη πρόνοια αφού υπάρχει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου του διαμεσολαβητή και τις αναδιαρθρώσεις των τραπεζών.

• Διαφωνεί με τη διασύνδεση του πλαισίου αφερεγγυότητας και αναβολής του νόμου για τις εκποιήσεις σε μεταγενέστερο στάδιο.

• Διαφωνούν με την κατηγοριοποίηση δανείων.

• Διαφωνούν με τη διαγραφή του υπολοίπου του δανείου όταν εκποιείται ένα ακίνητο και εκτιμά ότι θα βρεθεί λύση στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών θα συζητηθούν και οι έξι συμπληρωματικές προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει ο ΔΗΣΥ.

Τα είπαν στο προεδρικό για τις εκποιήσεις

Xθες το απόγευμα συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, με συμμετοχή των υπουργών οικονομικών και εσωτερικών και του προέδρου του ΔΗΣΥ.

Η κυβέρνηση ανασκόπησε την κατάσταση και καθόρισε τις επόμενες κινήσεις της με στόχο να πείσει τα κόμματα να εγκρίνουν το νομοσχέδιο.

Στο επίκεντρο ήταν οι θέσεις που διατυπώνουν τα κόμματα και κατά πόσο μπορούν να δοθούν απαντήσεις που θα διασκεδάζουν τις ανησυχίες τους για την πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη και την αποφυγή μαζικών εκποιήσεων.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει μια μίνιμουμ συνεννόηση προκειμένου να αποταθεί ξανά στην τρόικα για μια τελική διαβούλευση πριν από αύριο το απόγευμα, που έχει οριστεί η συνεδρία της βουλής.

 

Facebook Comments